Skip to Content

Svetlolaske, poslovite se od rumenkastih podtonov

Žena plave kose sa šeširom na glavi
GettyImages

Večina žensk si od nove barve las želi predvsem naraven videz in visok lesk. Toda včasih barvanje, vsaj na začetku, nima želenega učinka. Doseči blond barvo je včasih pravi izziv, saj rumeni podtoni pogosto pokvarijo čudovit videz. V nadaljevanju vam bomo razkrili, zakaj pride do tega pojava in kako se ga lahko znebite.

 

 

Blond lasje so privlačni in moderni, zato ne preseneča, da se toliko ljudi odloči za to barvo. Pri večini tipov las lahko barvo povsem enostavno spremenite z beljenjem. Ta postopek spada k najbolj izrazitim spremembam, zato je tudi pri posvetljevanju doma potrebna posebna previdnost. V nadaljevanju vam bomo predstavili zanimive nasvete in trike, s katerimi boste preprečili nastanek rumenkastih podtonov. Toda začnimo najprej pri osnovah beljenja:

Vse, kar morate vedeti o beljenju

Izdelki za posvetljevanje ne vsebujejo barve, temveč odstranjevalce barve, kot je recimo vodikov peroksid. Tako lasem pri tem postopku, ne glede na to, ali gre za barvanje doma ali v frizerskem salonu, odvzamemo naravne barvne pigmente in jih s tem posvetlimo. V času delovanja lasje prehajajo skozi različne vmesne faze, od rdeče, oranžne do rumene, ki je tudi zadnja stopnja, preden dosežemo blond.

 

Zakaj se pojavi rumenkast odtenek?

Za pojav rumenkastega podtona obstaja veliko različnih razlogov. Dva izmed možnih vzrokov: barvni preliv se izpere z umivanjem, dejstvo pa je tudi, da so blond lasje običajno bolj porozni.

Djevojka duge plave kose svezane u pletenicu
Ali ta lučka pozna odgovor?

Rumenkasti odtenek kot posledica izpranega barvnega preliva

Barvni preliv, s katerim frizerji ustvarijo sijoč lesk, na laseh ostane le določen čas. Z umivanjem se preliv postopoma izpere. To pomeni, da se sčasoma na vaših laseh ponovno pojavijo rumeni pigmenti.


Kako preprečiti pojav rumenkastih podtonov: Las ne umivajte prepogosto, zato da se bo preliv ohranil čim dlje časa. Vemo, da je to lažje reči, kot storiti. Če ne morete omejiti umivanja, razmislite o nakupu šampona, ki nevtralizira rumenkaste podtone.

 

Rumenkasti odtenek zaradi poroznosti las

Dokazano je, da so blond lasje bolj porozni kot lasje drugih barv. Zato absorbirajo veliko mineralov iz vode, kar sčasoma privede do razbarvanja. Pri beljenju se odprejo lasne pore, ki vpijejo barvo. To pomeni, da lahko ob pogostem beljenju ostanejo ves čas odprte in absorbirajo vse – tudi tisto, česar ne bi smele, na primer klor v bazenih, to pa lahko privede do zelenkastih ali rumenkastih podtonov.


Kako preprečiti pojav rumenkastih podtonov: Trda voda vsebuje veliko mineralov in kovin, ki lahko poškodujejo lase. Filter za glavo prhe je odlična rešitev za bleščeče blond lase, ki so videti, kot bi pravkar prišli iz frizerskega salona. Poskrbite za zaščito pred klorom: Preprosto zmočite svoje lase, preden greste v bazen. Ker bodo že mokri, klora ne bodo mogli absorbirati. Ko stopite iz bazena, lase preprosto izperite.

 

Preprečevanje pojava rumenkastih podtonov

S pogostejšim umivanjem las se bo barva, za katero ste se vi oziroma vaš frizer tako zelo trudili, postopoma izprala. Če želite preprečiti nastanek rumenkastih podtonov, potrebujete ustrezen izdelek, ki bo to preprečil. Ta nevtralizira rumenkaste odtenke, zato je pogosto modre ali vijolične barve. Tudi nekateri šamponi in regeneratorji vam lahko pomagajo, a morate biti pri uporabi teh izdelkov potrpežljivi in počakati, da izdelek začne delovati, preden ga izperete.


Dobra alternativa so tudi pene in spreji.  Schwarzkopf Ashy Toner je popolna izbira za uporabo med barvanji, saj preprečuje nastanek rumenkastega odtenka. Če se vam mudi, preizkusite sprej Anti-Yellow, ki deluje kot regenerator brez izpiranja. Sprej bo poskrbel, da bodo vaši lasje živahni in odporni proti rumenkastim odtenkom, obenem pa jih bo zaščitil pred UV-žarki. Zares učinkovita formula!

Popolna nega za posvetljene lase

Če imate posvetljene lase, jim morate privoščiti izdatno nego, kar še posebej velja po odstranjevanju rumenkastih podtonov. Le na ta način boste poskrbeli za sijoč lesk in povsem naraven videz. Popolna izbira je intenzivna negovalna maska z dragocenimi olji in izvlečkom citrusov, ki osveži blond barvo, obenem pa nevtralizira rumene odtenke. Poleg tega negovalne učinkovine poskrbijo za nežno razvajanje las, ki so obremenjeni zaradi postopka posvetljevanja.

 

 

Schwarzkopfov strokovnjak Armin Morbach vam bo v videoposnetku predstavil dodatne nasvete za čudovito in sijočo blond barvo.

Povezani članki
 • Prekrivanje narastka – navodila za barvanje narastka doma

  Barvanje

  Prekrivanje narastka – navodila za barvanje narastka doma
  ...

  Bodisi da se pod barvo skriva vaša naravna barva ali nadležni sivi lasje – težavo z narastkom lahko rešite tudi doma.

  ...
 • Različni načini, s katerimi si lahko pričarate čudovite blond lase

  Beljenje

  Različni načini, s katerimi si lahko pričarate čudovite blond lase
  ...

  Barvanje, barvanje, proge, brizganje - toliko je možnosti, da vaše ključavnice postanejo blondinka. Katera pa je najboljša izbira za vas? Odkrijte tukaj.

  ...
 • Naravna posvetlitev las

  Posvetlitev

  Naravna posvetlitev las
  ...

  Vnesite sonce v svoje lase. V nadaljevanju vam bomo predstavili naravne metode, s katerimi lahko posvetlite svoje lase

  ...
 • Color well - color wise - varno barvanje las

  Izbira barve za lase

  Color well - color wise - varno barvanje las
  ...
 • Pramene lahko ustvarite tudi doma: Preverite, kako enostavno je!

  Prameni

  Pramene lahko ustvarite tudi doma: Preverite, kako enostavno je!
  ...

  Svojim lasem podelite naravni svetlobni učinek s prameni. V samo nekaj korakih lahko doma ustvarite pramene, ki bodo poskrbeli, da bodo lasje sijali.

  ...
 • Prva barva za lase GLISS – Gliss Color

  Barvanje las

  Prva barva za lase GLISS – Gliss Color
  ...

  IZBERITE NOVO BARVO ZA LASE GLISS TER UŽIVAJTE V ZDRAVEM VIDEZU IN INTENZIVNI BARVI SVOJIH LAS – VSAK DAN.

  ...
 • Pena za barvanje las

  Barvanje las

  Pena za barvanje las
  ...

  Pena za barvanje vašim lasem podeli naraven, sijoč in zdrav videz. Ker je njena uporaba tako enostavna, je odlična za začetnike, ki se še niso preizkusili v barvanju doma.

  ...
 • Trije najnovejši odtenki rjave – navodila za barvanje

  Rjavi lasje

  Trije najnovejši odtenki rjave – navodila za barvanje
  ...

  Kostanjevo, karamelno in lešnikovo rjava: To so najnovejši odtenki rjave, ki pridejo najlepše do izraza v večbarvni obliki. V nadaljevanju vam bomo zaupali, komu pristajajo ti zimski trendi in kako jih lahko ustvarite tudi sami.

  ...
 • Vse, kar morate vedeti o barvanju las doma

  Barvanje

  Vse, kar morate vedeti o barvanju las doma
  ...

  Povedali vam bomo vse, kar morate vedeti, da boste ustvarili čudovit barvni rezultat, pa tudi, kdaj morate poiskati strokovno pomoč frizerskih mojstrov.

  ...
 • Svetlolaske, poslovite se od rumenkastih podtonov

  Nega barvanih las

  Svetlolaske, poslovite se od rumenkastih podtonov
  ...

  Odrešitev za plavolaske: S temi metodami se boste zlahka znebili neželenega rumenkastega odtenka

  ...
 • Oranžni lasje: Najpogostejše napake pri barvanju

  Izbira barve za lase

  Oranžni lasje: Najpogostejše napake pri barvanju
  ...

  Colouration or colour revitalisation: the best tips so nothing goes wrong when colouring your hair at home

  ...