Temnolaska ženska z dolgimi lasmi in šiškami se smeji.
Oblikovanje las | Frufru

Profesionalni nasveti: Striženje frufruja doma

Ali si želite novega stilskega videza? Ste že pomislili na frufru? Prav neverjetno je, kako lahko nekaj tako majhnega tako izrazito spremeni vašo stilsko podobo. Frufru si lahko postrižete tudi sami, a da bo vse potekalo tako, kot je treba, smo za vas zbrali nekaj nasvetov za striženje doma.

Prepričani ste lahko, da vam bo frufru lepo pristajal, saj je primeren za skoraj vsakogar. Če imate nekoliko ožji obraz, vam lahko ta pričeska pomaga pri tem, da bo videti polnejši, poleg tega pa je tudi odlična rešitev za prekrivanje visokega čela. Frufru lahko izberete tudi, če imate kodraste lase: Če lase na predelu čela nekoliko zravnate, bodo ti čudovito pristajali kodrasti pričeski – pred stilskim oblikovanjem pa ne pozabite na uporabo spreja za zaščito pred toplotnimi učinki! Vendar pa niso vse pričeske s frufrujem enake! Poznamo namreč različne načine striženja z različnimi dolžinami in barvami, ki lahko pričeski podelijo povsem drugačen stilski videz. Zato pred striženjem preverite, katera oblika frufruja bi vam najbolje pristajala.

 

Ste se torej odločili za frufru? Odlična izbira! Potem lahko takoj začnete in sami ustvarite to čudovito pričesko! V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj profesionalnih nasvetov in trikov, ki vam bodo pri tem v pomoč.

Scissors, comb, lock of hair, hair ties, and a hair clip on a white table.
© Getty Images / firina

Pred striženjem las si pripravite vse potrebne pripomočke

Striženje frufruja doma

Če želite pričesko s frufrujem ustvariti sami doma, za to najprej potrebujete ustrezne pripomočke. Vsekakor so najpomembnejše primerne škarje. Prosimo, da nikakor ne uporabljate škarij za gospodinjstvo ali za rezanje papirja. Škarje za striženje las so namreč ostrejše in posebno gladke, kupite pa jih lahko v vsaki bolje založeni drogeriji. Da boste ohranili boljši pregled nad želeno dolžino, morate frufru postriči, ko so lasje suhi. Mokri lasje so daljši, saj se šele po sušenju nekoliko skrčijo. Na ta način boste preprečili, da bi bil frufru prekratek ali krajši, kot ste si zamislili. Med striženjem poskrbite za primerno svetlobo, poleg tega pa bodite pozorni na to, da sedite ravno oziroma vzporedno z ogledalom.

Kako si lahko sami pričarate ravno postriženi frufru


Za striženje ravno postriženega frufruja potrebujete mirno roko, da boste lahko ustvarili povsem ravno linijo. Da bi si olajšali delo, lase zberite tako, da jih držite pred obrazom, preostale lase pa spnite v čop, da vam ne bodo v napoto. Nato položite sprednje pramene horizontalno med kazalec in sredinec tako, da jih držite na želeni dolžini. Zdaj lahko odrežete lase, ki so pod vašimi prsti. Na koncu postrizite še posamezne laske, ki izstopajo iz ravne linije, pri tem pa jih še vedno držite med prstoma.

Kako lahko sami ustvarite frufru z resicami


Želite sami ustvariti frufru z resicami? Potem najprej v drogeriji poiščite škarje za redčenje las, saj bo s tem pripomočkom striženje veliko lažje. Če imate samo običajne škarje za striženje, najprej ustvarite ravno postriženi frufru. Nato vzdolž frufruja naredite nekaj rezov, da ustvarite resasto obliko – priporočamo, da to storite na vsake pol centimetra.

Kako si lahko sami skrajšate svoj frufru

Če je vaš frufru predolg, ga lahko skrajšate tudi sami. Sledite našim navodilom in zagotavljamo vam, da ne more iti nič narobe.

  1. Pred striženjem lase ob straneh spnite s sponkami, saj lahko samo v tem primeru določite pravilno širino frufruja. Za lepe in enakomerne proporce mora rob frufruja nežno uokviriti vaš obraz.
  2. Frufru počešite povsem gladko, nato ga s prsti razrahljajte, da bo padal povsem naravno. Lase primite med kazalcem in sredincem in jih pri striženju nekoliko privzdignite.
  3. Zdaj lahko začnete s striženjem! Ostrih škarij ne usmerite povsem ravno, temveč pod ostrim kotom, in z njimi ustvarite zgolj majhne resice (samo nekaj milimetrov).
  4. Frufruja ne postrizite preveč globoko v stranske lase, temveč naj ta sega samo malce čez kotiček oči. Pri tem morate upoštevati proporce obraza, zato da na primer okrogla oblika glave ne bo videti še polnejša.
  5. Spodnji rob obrvi je za začetek dobra točka za orientacijo, ki vam lahko pomaga pri izbiri nove dolžine frufruja. V tem primeru ne boste mogli pri vašem prvem poskusu narediti nič narobe.
  6. Striženje konic zahteva veliko mero natančnosti. Svetujemo vam, da se z majhnimi koraki počasi približujete želenemu rezultatu in da vmes v ogledalu preverite, ali ste zadovoljni z dolžino ali pa morate lase še dodatno postriči.
  7. Nasvet: Priporočamo, da si frufru postrižete vsakih nekaj dni in si tako pričarate pravilno dolžino. To je veliko lažje, kot če čakate več tednov, saj morate v tem primeru postriči več las, kar običajno sploh ni tako preprosto.

 

Blonde woman with long bob and grown-out bangs.
© Getty Images / javi_indy

Če ste se naveličali frufruja in želite, da vam lasje zrastejo, imamo za vas nekaj koristnih nasvetov

Pustite, da lasje zrastejo

Ste se naveličali frufruja in želite, da vam lasje zrastejo? Z našimi tremi nasveti bo to povsem enostavno.


1. korak: Če so lasje prekratki in frufruja ne morete počesati na stran, lahko uporabite različne modne dodatke, na primer okrašene sponke ali okrasne trakove. Tako boste poskrbeli za zanimiv modni dodatek v laseh.


2. korak: Ko dolžina las v frufruju doseže oči, je čas za prečo. Pri tem lahko izbirate med različnimi področji (v bližini sredine čela ali nekoliko bolj navzven). Dodaten nasvet: Lase umijte, nato pa nanesite peno za utrjevanje in ustvarite prečo, dokler so lasje še mokri. Frufru med sušenjem oblikujte na eno stran, s čimer boste zagotovili, da bo vse na svojem mestu.


3. korak: Ko frufru sega do konice nosu, je potrebno striženje. Lase razdelite na prečo in jih počešite na desno in levo stran. Nato jih postopoma postrizite od znotraj navzven in konice pri tem skrajšajte stopničasto (tako da so lasje daljši na zunanji strani). Frufru se bo tako harmonično zlival z daljšimi lasmi ob straneh.

 

Odkrijte: Frufru