Skip to Content

Bolj preprosto kot kadarkoli: Barvanje las doma

Ženska s kratkimi blond lasmi

S pravilno pripravo in ob pomoči koristnih nasvetov za nanašanje je lahko barvanje doma povsem preprosto. V nadaljevanju vam bomo zaupali vse, kar morate upoštevati, če želite ustvariti čudovit rezultat, povedali pa vam bomo tudi, kdaj je boljše, da greste k profesionalnemu stilistu.

 

Barvanje las doma načeloma ni bilo nikoli bolj enostavno kot v sodobnem času, kajti moderni seti poleg barve vsebujejo vse, kar potrebujete. Zaradi tega seveda ne boste postali profesionalni stilist. Zaupali vam bomo, kaj morate vedeti, da bo rezultat popoln. Izberite barvo in se lotite dela!

Priprave na barvanje las

Najbolj pomembno je, da določite, kakšna je vaša naravna barva. Samo v tem primeru bo rezultat po načelu ''naredi sam'' dejansko izpolnil vaša pričakovanja. Pri tem si lahko pomagate s slikami barvnih odtenkov, ki jih najdete na embalaži. Če vaša naravna barva ne ustreza lestvici, ki je prikazana na zavojčku, vam svetujemo, da izberete drug odtenek. Da boste povsem prepričani: Naslednjič, ko greste k frizerju, ga zaprosite, da vam pri tem pomaga.
 

Načeloma velja, da pri prvem barvanju doma barva ne sme odstopati za več kot dva odtenka v primerjavi z vašo naravno barvo; to pomeni, da naj ne bo svetlejša ali temnejša za več kot dve stopnji. Če želite popolno spremembo – recimo prehod s temnejše rjave na blond –, vam svetujemo, da prepustite barvni čopič strokovnjaku, ki bo analiziral strukturo las in izbral najbolj nežno metodo.
Nasvet pri nakupu barve: Če imate krajše lase, zadošča en zavojček barve, če pa imajo vaši lasje dolžino do ramen, obvezno potrebujete dva zavojčka, da bo rezultat enakomeren.    

Najbolj izpostavljen in najstarejši del las so zagotovo konice. Priporočamo vam, da konice pred barvanjem postrižete. Rezultat na poškodovanih konicah bi lahko bil drugačen kot na primer na zdravem lasišču.  

Barvanje las: Postopna navodila

 1. Zelo pomembno je, da pred barvanjem natančno preberete navodila za uporabo na embalaži. Sledite posameznim korakom in 48 ur pred barvanjem opravite test na alergijo.

 2. Pripravite si vse pripomočke. Večina setov, ki jih kupite v maloprodaji, vsebuje stekleničko z aplikatorjem. V nekaterih setih lahko najdete tudi plastično posodico za mešanje in čopič. Rokavice so vselej priložene. Oblačila zaščitite s staro brisačo, ki jo položite okrog ramen. Nasvet: Lase boste najlažje razdelili na posamezne segmente s tankim glavnikom, ki ima kovinsko konico.

 3. Preden začnete mešati barvo, namažite predel za ušesi in linijo vzdolž lasišča. Uporabite mastno kremo (npr. vazelin). Tako boste preprečili obarvanost pri nanosu barvne kreme, kar je še posebno pomembno pri začetnikih.

 4. Zdaj se lahko končno lotite dela. Najprej pripravite barvno mešanico v skladu z navodili, nato pa takoj začnite nanašati. V navodilih boste lahko prebrali tudi, ali je treba barvo nanesti na suhe ali mokre lase. Na splošno velja, da je nanašanje barve na neumite lase veliko bolj prijazno do lasišča, ki ga v tem primeru varuje tanek maščobni film.

 5. Če želite ustvariti enakomeren rezultat, barvo nanašajte postopoma, pramen za pramenom. Pri ločevanju posameznih segmentov si pomagajte s konico glavnika. Barvo najlažje nanašate s čopičem, vendar pa tudi nanašanje s konico aplikatorja, ki ga lahko najdete v številnih setih za barvanje, ni preveč zapleteno. V tem primeru barvo prav tako nanašajte postopoma, pramen za pramenom. Nanašati začnite na lasišču in jo nanesite vse do konic. Na koncu lahko preostalo barvno kremo, podobno kot pri umivanju las, vtrete v kompletne lase. Pazite, da so vsi lasje enakomerno prekriti.

  Pri barvanju narastka se mešanica najprej nanese samo na lasišče, nato pa po določenem času delovanja še na preostale lase.

 6. Pustite, da barva deluje tako dolgo, kot je predpisano. Čas delovanja se začne, ko zaključite nanašanje. Svetujemo vam, da si v bližino postavite budilko, zato da čas delovanja ne bo pomotoma predolg ali prekratek.

 7. Lase spenite z malo tople vode, nato barvo izpirajte tako dolgo, dokler voda ni povsem čista. Da las ne bi po nepotrebnem obremenjevali, uporabite mlačno vodo, nikakor ne vroče. Pri vsakem barvanju se odpre luskasta povrhnjica (na ta način barvni pigmenti lahko prodrejo v notranjost lasne strukture), zato je zelo pomembno, da uporabite regenerator, ki je priložen v zavojčku. Regenerator poskrbi, da se luskasta povrhnjica ponovno zapre. Površina je tako povsem gladka, lasje pa imajo sijoč lesk.

Upoštevajte: Barvani lasje potrebujejo dodaten program nege. Uporabite specialne izdelke za nego in zaščito barvanih las, prav tako vam svetujemo redno uporabo intenzivne maske za lase. Tako bodo pobarvani lasje ostali lepi dlje časa.

Povezani članki
 • Prekrivanje narastka – navodila za barvanje narastka doma

  Barvanje

  Prekrivanje narastka – navodila za barvanje narastka doma
  ...

  Bodisi da se pod barvo skriva vaša naravna barva ali nadležni sivi lasje – težavo z narastkom lahko rešite tudi doma.

  ...
 • Različni načini, s katerimi si lahko pričarate čudovite blond lase

  Beljenje

  Različni načini, s katerimi si lahko pričarate čudovite blond lase
  ...

  Barvanje, barvanje, proge, brizganje - toliko je možnosti, da vaše ključavnice postanejo blondinka. Katera pa je najboljša izbira za vas? Odkrijte tukaj.

  ...
 • Naravna posvetlitev las

  Posvetlitev

  Naravna posvetlitev las
  ...

  Vnesite sonce v svoje lase. V nadaljevanju vam bomo predstavili naravne metode, s katerimi lahko posvetlite svoje lase

  ...
 • Color well - color wise - varno barvanje las

  Izbira barve za lase

  Color well - color wise - varno barvanje las
  ...
 • Pramene lahko ustvarite tudi doma: Preverite, kako enostavno je!

  Prameni

  Pramene lahko ustvarite tudi doma: Preverite, kako enostavno je!
  ...

  Svojim lasem podelite naravni svetlobni učinek s prameni. V samo nekaj korakih lahko doma ustvarite pramene, ki bodo poskrbeli, da bodo lasje sijali.

  ...
 • Prva barva za lase GLISS – Gliss Color

  Barvanje las

  Prva barva za lase GLISS – Gliss Color
  ...

  IZBERITE NOVO BARVO ZA LASE GLISS TER UŽIVAJTE V ZDRAVEM VIDEZU IN INTENZIVNI BARVI SVOJIH LAS – VSAK DAN.

  ...
 • Pena za barvanje las

  Barvanje las

  Pena za barvanje las
  ...

  Pena za barvanje vašim lasem podeli naraven, sijoč in zdrav videz. Ker je njena uporaba tako enostavna, je odlična za začetnike, ki se še niso preizkusili v barvanju doma.

  ...
 • Trije najnovejši odtenki rjave – navodila za barvanje

  Rjavi lasje

  Trije najnovejši odtenki rjave – navodila za barvanje
  ...

  Kostanjevo, karamelno in lešnikovo rjava: To so najnovejši odtenki rjave, ki pridejo najlepše do izraza v večbarvni obliki. V nadaljevanju vam bomo zaupali, komu pristajajo ti zimski trendi in kako jih lahko ustvarite tudi sami.

  ...
 • Vse, kar morate vedeti o barvanju las doma

  Barvanje

  Vse, kar morate vedeti o barvanju las doma
  ...

  Povedali vam bomo vse, kar morate vedeti, da boste ustvarili čudovit barvni rezultat, pa tudi, kdaj morate poiskati strokovno pomoč frizerskih mojstrov.

  ...
 • Svetlolaske, poslovite se od rumenkastih podtonov

  Nega barvanih las

  Svetlolaske, poslovite se od rumenkastih podtonov
  ...

  Odrešitev za plavolaske: S temi metodami se boste zlahka znebili neželenega rumenkastega odtenka

  ...
 • Oranžni lasje: Najpogostejše napake pri barvanju

  Izbira barve za lase

  Oranžni lasje: Najpogostejše napake pri barvanju
  ...

  Colouration or colour revitalisation: the best tips so nothing goes wrong when colouring your hair at home

  ...