Ženska s spletenimi lasmi
Oblikovanje las | Spletene pričeske

Spletene pričeske: Vsestranske, stilske in praktične

Spletene pričeske so čudovite, izjemno priljubljene in obstojne. Kakšne različice s spletenimi kitkami sploh poznamo? In katere vam bodo pristajale? V nadaljevanju vam bomo zaupali vse, kar morate vedeti o spletenih pričeskah.

Preprosto ali zapleteno, razigrano ali elegantno – spletena pričeska je primerna za vse priložnosti. Najlepše pri teh pričeskah: Če jih dobro oblikujete, se lahko ohranijo ves dan (ali vso noč). V nadaljevanju vam bomo zaupali, kaj morate upoštevati pred spletanjem in po njem. V naši galeriji vam predstavljamo devet najlepših spletenih pričesk, poleg tega pa vam bomo zaupali, katerim stilom najlepše pristajajo.

Kratka zgodovina: Od kod prihajajo spletene pričeske?

Že v času antike je bila za ženske zelo pomembna skrb za ustrezno nego in stilsko oblikovanje. Pričeske so bile prava umetnost višjega družbenega sloja, saj so lasje predstavljali statusni simbol. Ženska z lepo pričesko je zagotovo spadala v premožnejši sloj. Nizko umeščen čop, elegantno skuštrani kodri ali kitka v obliki ribje kosti – vse to so poznale že ženske v antičnem Rimu. Pri oblačilih so večinoma želele poudariti gola ramena, tako da so bili lasje visoko speti ali spleteni. Na ta način so bili v ospredju obraz, ramena in dekolte. Tudi v današnjem času ženske pri oblekah z globokim izrezom, odkritimi rameni ali odprtim hrbtom velikokrat izberejo spleteno pričesko. Tako se pogled usmeri v del, ki ga želimo poudariti, kar še dodatno polepša stilski videz.

Zakaj je spletanje za nekatere ženske lažje kot za druge?

Naslednji primer verjetno poznate še z maturantskega plesa: Medtem ko prijateljica doma pred ogledalom povsem enostavno ustvari spleteno pričesko, vi več ur sedite v frizerskem salonu, ker sami preprosto tega niste vešči. Spletanje je res odvisno od naravnega talenta posameznika, vendar pa se z nekaj vaje in potrpežljivosti tehnike spletanja lahko nauči vsakdo.

Stilsko oblikovanje je odvisno od oblike kitke

Če vam je frizer že kdaj ustvaril spleteno pričesko, veste, da lasje ne smejo biti sveže umiti. V nasprotnem primeru so namreč pregladki in premehki, zato spletena pričeska ne bi imela ustrezne strukture. Če torej želite ustvariti francosko kitko ali spleteni venček, si lase umijte en večer prej. Nasvet: Za umivanje izberite šampon, ki bo lasem podelil večji volumen in polnejši videz.
Čim oprijemljivejšo strukturo imajo lasje, tem bolje in dlje se bo ohranila pričeska. Zato priporočamo, da predhodno uporabite peno za stilsko oblikovanje. Ker lase med stilskim oblikovanjem velikokrat prečešemo, je priporočljiva tudi uporaba spreja za lažje razčesavanje. Če boste na lase predhodno nanesli še nekaj dragocenega olja, boste na koncu ustvarili sijočo kitko z zdravim videzom.
 

Po spletanju kitko pritrdite

Da se bo spletena pričeska ohranila čim dlje in bo kos tudi najbolj divjim zabavam, morate kitko ustrezno pritrditi. Krajše lase pritrdite s tankimi sponkami, naelektrene laske pa zgladite z malo kreme za stilsko oblikovanje. Nasvet: Na koncu pričesko utrdite še z lakom za večjo obstojnost. Pri tem je pomembno, da lak utrdi pričesko, a pri tem ne zlepi las, saj se morajo posamezni spleteni prameni nežno in lahkotno prilegati kitki.

Kako lahko povsem enostavno popestrite spleteno pričesko

Še posebno pri poročnih pričeskah si lahko privoščite nekaj več. Če ne želite imeti klasične visoko spete pričeske, temveč nekoliko bolj lahkoten videz, se odločite za spleteno pričesko. Da ne bo manjkalo zapovedanega glamurja: V spleteno kitko vključite bisere, satenaste in žametne trakove ali pa cvetlice. Odvisno od priložnosti bodo pričeski pristajale tudi zaponke, okrašene s peresi, z bleščicami ali s svetlikajočimi se modnimi dodatki. Nasvet: Če želite ustvariti večji volumen ali daljšo dolžino, si lahko omislite tudi podaljške. Če imate že nekoliko več izkušenj s spletanjem, lahko podaljške vključite v svoje lase, tako da ustvarite čudovito kitko.

Devet najlepših spletenih pričesk