hairbrush-guide
Oblikovanje las | Nasveti in triki

Vodnik za uporabo krtač

Krtače so za stilsko oblikovanje in splošno nego las preprosto nepogrešljive. Brez glavnikov in krtač si ne moremo predstavljati našega običajnega dneva. Toda katera lepotilna sredstva so najbolj primerna za posamezne tipe las in oblikovanje različnih pričesk? V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj koristnih nasvetov in vam dali napotke za uporabo in čiščenje.

Krtače in glavniki vsakodnevno opravljajo zelo pomembno nalogo: Z njimi odstranimo odvečne ostanke izdelkov za stilsko oblikovanje, razčešemo lase in jim obenem podelimo elastičnost, volumen in lesk. Pa vendar ne moremo vseh krtač vreči v isti koš: Za različne tipe las in različne namene obstajajo namreč povsem različne. V nadaljevanju vam predstavljamo majhen pregled, ki vam bo v pomoč pri pravilni uporabi. Odgovore lahko najdete v naši galeriji.

Vodnik za uporabo krtače

Nasveti za uporabo in čiščenje

Od spodaj navzgor

Da bi preprečili neprijetno vlečenje in lomljenje las, je priporočljivo, da krtačenje vedno pričnete v predelu konic. Če boste začeli česanje na lasišču, boste zmršene lase na sredini še bolj skuštrali, posledično pa se bodo oblikovali majhni vozlički. 

Lase pred umivanjem prekrtačite

Preden lase umijete s šamponom, jih obvezno prekrtačite. Tako boste z njih odstranili ostanke umazanije in stilskih izdelkov. Poleg tega se pri umivanju ne bodo tako močno zavozlali. Kasneje jih boste zato veliko lažje razčesali.

100 potegov na dan?

Pogosto citirano zlato pravilo pravi, da moramo našim lasem dnevno nameniti 100 potegov s krtačo – in lasje bodo močni in sijoči. Krtačenje ima dejansko zelo pozitiven učinek na lase; po eni strani s tem spodbujamo prekrvavitev lasišča, kar pozitivno vpliva na korene, ki dobijo vse potrebne hranilne učinkovine; dobra prekrvavitev pa spodbuja tudi rast. Po drugi strani se na ta način maščoba na lasišču enakomerno porazdeli po preostali dolžini las, kar je zelo dobro, saj deluje kot zaščitni film. Vendar pa za takšen učinek zadošča že nekaj potegov s krtačo. Nikar ne pretiravajte, saj to vpliva na večje izločanje maščobe (sebum), zaradi česar se lahko lasje hitro namastijo.

Tudi krtača potrebuje ustrezno nego

Po uporabi (paddle brush, denman itd.) obvezno odstranite lase s krtače, tako boste preprečili kopičenje maščobe ali ostankov izdelkov za stilsko oblikovanje. Poleg tega morate krtače redno čistiti, saj v nasprotnem primeru umazanijo in maščobo prenašate na lase. Krtače je priporočljivo očistiti enkrat mesečno: najprej navlažite ščetine, najbolje z mlačno vodo, nato uporabite nežen šampon. Na koncu krtačo temeljito sperite in jo položite na brisačo, da se osuši (ščetine naj bodo obrnjene navzdol).

Odkrijte: Nasveti in triki