shampoo
Nega las | Šampon za lase

Šampon za prečudovite lase


Pravilna izbira šampona je osnova za zdrave in sijoče lase. Toda izbira je velika. Z našimi nasveti boste lahko izbrali po meri ukrojeno nego za svoje lasišče in lase. Prav tako vam bomo povedali, zakaj je smiselno šampon občasno zamenjati.

 

V skladu z raziskavo nemškega inštituta Stiftung Warentest je za 94 odstotkov vseh žensk šampon najpomembnejši proizvod za nego las. To je vsekakor dovolj dober razlog, da na tržišču poiščete zase primeren šampon. Pri tem so najpomembnejši kakovost in struktura las ter trenutno stanje lasišča. Bodite fleksibilni, ker se sčasoma stanje las zaradi različnih psiholoških faktorjev in zunanjih vplivov spreminja tako kot stanje kože. Mastni lasjelahko postanejo zdravi, medtem ko se zdravi lasje lahko nenadoma stanjšajo in postanejo občutljivejši.

Šampon za lase brez sijaja

Sijaj je eden najpomembnejših kriterijev za zdrave lase. Žal so lasje največkrat brez sijaja, še posebno če je luskasta plast las poškodovana zaradi prepogostega krtačenja, sušenja ali drugih pripomočkov za stilsko oblikovanje las. Poškodovani lasje skorajda več ne odsevajo svetlobe, zato delujejo brez energije in življenja. Za mat učinek so lahko odgovorni tudi ostanki stilskih preparatov na laseh ali voda z veliko vsebnostjo apnenca. Posebni šamponi poškodovano strukturo las gladijo s svilnatimi proteini, oljem iz mareličnih koščic ali bisernim ekstraktom. Takšni šamponi imajo sposobnost, da trdo vodo zmehčajo, tako da je lasem prijaznejša in odstranijo preostanke preparatov na laseh. Rezultat je visok sijaj zdravih las.

Šampon za tanke lase brez življenja

Če so lasje fini in tanki ali pa so se sčasoma stanjšali, delujejo brez življenja in energije. V tem primeru vam priporočamo uporabo šamponov s kolagenskim kompleksom in drugimi učinkovinami, ki bodo vaše lase poživili in jih obdali z zaščitnim filmom, tako da bodo zopet polni življenja. Šamponi z dodatkom koencima Q10 imajo odličen anti-aging učinek. Ta učinkovina deluje direktno na lasno korenino in pri tem ciljno stimulira nastajanje keratinov, ki se v starosti pogosto zmanjšajo. Keratini so posebni proteini, ki tvorijo jedro las. Odgovorni so za njihovo moč in elastičnost.

Šampon za poškodovane lase

Za to, da so lasje poškodovani in slamnati, je lahko veliko vzrokov. Največkrat jim manjka vlaga, ki se izgubi zaradi nepravilne nege ali sušenja s sušilcem. Lasje lahko izgubijo vlago tudi zaradi delovanja sonca, vetra in slane vode. Posledica so slamnati lasje. Pri iskanju pravilnega šampona morate paziti na to, da je ta usklajen z vašim tipom las. Tako morate za fine, tanke lase z razcepljenimi konicami izbrati lahko formulo, ki las ne bo obremenila, in z vsebnostjo aloje vere, jogurta, pšeničnih proteinov ali pantenola, ki bodo vašim lasem dodali vlago. Če so lasje bolj močni, zelo suhi in slamnati, potrebujete hranljivo nego.

Šampon za neukrotljive lase

Naravni kodri so pogosto zelo neukrotljivi in redko kdaj padajo tako, kot bi to želeli. Za lepo izoblikovane kodre in učinek urejenih las poskrbi šampon z dodatkom olja mareličnih koščic ali jojobinega olja, ki lase čudovito zgladi. Največkrat takšen šampon vsebuje tudi pantenol ali glicerin, ki lasem posreduje vlago. Kodrasti lasje so pogosto zelo suhi.

Šampon za pobarvane lase

Neposredno po barvanju so lasje čudoviti: imajo sijočo polno barvo in visok sijaj. Zato da bo ostalo čim dlje tako, obstajajo posebni šamponi za pobarvane lase, ki barvo las ščitijo z UV-filtrom pred zbledelostjo in soncem ter poleg tega s sijočimi pigmenti in intenzivnimi negovalnimi učinkovinami skrbijo za to, da barva las ostane sijoča in lasje zdravi. Obstajajo barvni šamponi za naravno barvo ali za pobarvane lase, ki barvno nianso intenzivirajo s svetlečimi se pigmenti ali ekstraktom jantarja.

Šampon za posebne potrebe

Včasih potrebujejo lasje posebno nego, še zlasti ob prhljaju in razcepljenih konicah. Proti prhljaju se zelo dobro odnese cinkov pirition, saj zmanjša nastajanje prhljaja in omili srbenje. Pri daljših laseh z razcepljenimi konicami vam priporočamo izbiro intenzivnih negovalnih učinkovin. Idealna izbira so šamponi z bogatimi rastlinskimi olji, kot na primer olje makadamije, olivno in arganovo olje. Te učinkovine zgladijo razcepljene konice, tako da so lasje zopet sijoči in zdravi.

Vse, kar morate vedeti o šamponu

  • Priporočamo vam zmernost: za kratke lase potrebujete majhno količino šampona, za daljše pa nekoliko več. Lasje morajo biti pred umivanjem s šamponom dobro zmočeni (napotek: preveč pene pomeni, da ste uporabili čezmerno količino šampona; če se pri šamponu pena ne pojavi, pa je to največkrat znak za nezadostno količino šampona).
  • Pri umivanju las s šamponom lasišča ne drgnite grobo. Zadošča, če šampon nežno vtrete in lase umivate v krožnih gibih. Pregrobo umivanje bi poškodovalo suhe lasne konice, zato bodite nežni. Zadošča, če lase umivate na lasišču, konice pa se očistijo z odvečno peno.
  • Šampon vedno temeljito izperite, zato da na laseh ne pustite ostankov, ki bi lahko lasem odvzeli lesk.
  • Izbiro šampona prilagodite klimatskim razmeram pa tudi telesnim značilnostim. Tako so lasje poleti bolj suhi in potrebujejo dodatno nego, medtem ko pozimi potrebujejo več vlage. V starosti lasje, tako kot koža, postanejo bolj suhi in tanjši. Tudi za ta problem obstajajo posebni šamponi z anti-aging učinkom.
  • Če lase umivate vsakodnevno, vam priporočamo izbiro blagega šampona. Šamponi za mastne lase v tem primeru lase premočno izsušijo, medtem ko jih šamponi za poškodovane lase preveč obremenijo. Takšne posebne šampone morate ob vsakodnevnem umivanju uporabiti samo enkrat tedensko.
Odkrijte: Šampon za lase