Kolaž, ki prikazuje tri različne sloge pričeske
Najlepši izbor

Pričeske skozi čas

Pričeske se nenehno spreminjajo, včasih celo tako hitro, da jih lahko zgrešite, če samo za trenutek zamižite. Priljubljene pričeske so se v zgodovini pojavljale in ponovno izginjale, nekatere med njimi pa so ostale priljubljene več desetletij. V 20. stoletju so bile več kot samo modni dodatek, saj so predstavljale tudi način izražanja ter simbol finančnega statusa in politične usmerjenosti.

 

Ali ste vedeli, da je bil Schwarzkopf ustanovljen davnega leta 1898? Blagovna znamka je v svojem času doživela veliko sprememb, zato smo se odločili, da si ogledamo, kako so se lasje spreminjali skozi desetletja, in da vam predstavimo naše najljubše stilske videze. V nadaljevanju si lahko ogledate kratek povzetek naših štirih člankov o zgodovini pričesk.

Štirideseta leta

Rjavolaska z zalizanimi lasmi, zavitimi navznoter proti koncem
© Schwarzkopf

Priljubljena pričeska iz štiridesetih let – kratki lasje, ki so počesani stran od obraza

Pričeske v štiridesetih letih so bile konzervativne in oblikovane glede na obliko obraza, priložnost in tip las. Številne ženske so imele kratko postrižene lase, saj so praktični in obenem nadvse ženstveni. Paž, zmagoslavni kodri (victory rolls) in stil pompadour so bile priljubljene pričeske v 40. letih, ki so bile pogosto kombinirane s klobuki, pentljo, mrežico in okrasnim trakom.

Šestdeseta leta

Rjavolaska s frizuro v stilu 60-ih se v belo srajco ozre v kamero
© Schwarzkopf

Frufru v obliki zavesice na sprednji strani in razkošen volumen na zadnji strani glave

Prispeli smo do naslednjega desetletja – živahna šestdeseta, pri čemer se boste verjetno spomnili na sproščen in hipijevski način življenja. A to desetletje lahko ponudi veliko več, nekateri izmed stilskih videzov iz tega obdobja so namreč priljubljeni še danes. Pričeske v 60. letih so bile drzne, privlačne in so izražale svobodnost duha, saj je veliko žensk izbralo krajše pričeske, kot je pixie, kar je bilo v nasprotju z družbenimi pričakovanji. V šestdesetih letih noben stilski videz ni bil izven okvirjev.

Osemdeseta leta

Brunette valoviti lasje v slogu 80-ih
© Schwarzkopf

Rjavolaska z valovitimi, nazaj počesanimi lasmi

V tem desetletju je veljalo načelo »več je več«, saj so pričeske vedno bolj pridobivale na volumnu. Razkošne kreacije so se borile proti težnosti, utrjene pa so bile z ogromno količino laka za večjo obstojnost. Stili pogosto niso bili namenjeni samo določenemu spolu, kot na primer pri vokuhili, ki je bila primerna tako za moške kot tudi za ženske. Navkljub androgenosti številnih pričesk v 80. letih, je za to obdobje značilno veliko drugih, izjemno nežnih in ženstvenih videzov, kot so na primer dolgi, stopničasto postriženi lasje pri Farrah Fawcett.

Devetdeseta leta

Rjavolaske ravne lase v slogu 90-ih, v črnem topu
© Schwarzkopf

Zvezdnice so v 90. letih poskrbele za priljubljenost pričesk z zravnanimi lasmi

Zadnje desetletje, ki ga bomo predstavili, so pisana devetdeseta! Od visoko spete pričeske s kitkami in stopničasto postriženega frufruja vse do stila »Rachel« – to desetletje je bilo polno kreativnih videzov. Zvezdnice so se pogosto odločile za povsem zravnane lase s posameznimi skodranimi prameni, zato je bil ta videz nadvse priljubljen. Stilski videz pa ni bil popoln, če ni bil opazen ter okrašen z dragulji in sponkami. V devetdesetih letih bi težko našli pričesko, ki ni razkošna, bleščeča, spletena, zasukana ali oblikovana s špičkami, kar je del razigrane osebnosti devetdesetih let.

Klasični stili v moderni preobleki

Če so vas pričeske iz preteklosti navdušile in bi želeli preizkusiti nov videz, vendar ne želite biti videti »staromodno«, imamo rešitev za vas! Priznani stilist Armin Morbach je kreiral trendovske pričeske po navdihu posameznega desetletja.

 

»Opazovali smo klasično silhueto 40., 60., 80. in 90. let ter ugotovili, da so ta obdobja brezčasna in nikoli ne izgubijo svoje privlačnosti. Izjemno zglajene oblike, nežno valoviti lasje, lahkoten volumen – ti elementi še vedno čudovito pristajajo številnim tipom las.

Pomemben je končni videz: Kar združuje vse stile, je to, da so vsi detajli izpopolnjeni do potankosti, kljub temu pa pričeska ohrani svoj naraven videz.

 

Želeli smo se pokloniti stilom, ki jih Schwarzkopf predstavlja vse od ustanovitve blagovne znamke, in pokazati, da so ti čudoviti še danes.

Schwarzkopf je imel pionirsko vlogo, ne samo na področju izdelkov, temveč tudi stilskih videzov – in ti so prestali preizkus časa!« – Armin Morbach

 

Zglajen in eleganten videz v stilu štiridesetih, nežna pričeska z razkošnim volumnom iz šestdesetih, valoviti in nazaj počesani lasje v znamenju osemdesetih ter zglajen in sijoč videz z utripom devetdesetih. S postopnimi navodili Armina Morbacha boste povsem enostavno usvojili stilsko oblikovanje teh klasičnih pričesk. Zakaj ne bi preizkusili kar vseh?

Odkrijte: