color-type
Barva las | Katera barva las

Vaša osebna barvna lestvica: kakšne so vaše barve?

Barve nam polepšajo življenje in prinašajo pestrost in raznolikost. To še posebno velja za barvo las. Če si želite spremembe in novega ali drugačnega videza, imate na voljo veliko različnih možnosti. Toda vsak barvni ton se ne sklada z vsakim tipom polti. Povedali vam bomo, kako boste našli najprimernejši tip barve zase in s kakšnimi barvnimi niansami boste svoj stil najbolje poudarili.

Ste spomladanski, poletni, jesenski ali zimski tip? To ni odvisno samo od vaše etnične pripadnosti in od tega, ali je barva vaše polti temnejša ali svetlejša. V vsakem primeru morate poznati barve, ki so primerne za vaš tip. Ponesrečena in neustrezna barva las, ki se ne sklada z vašim tipom, vas bo postarala ali vas naredila bolj blede, vsekakor pa zelo nesrečne. Le kdo si tega želi? Z našim opisom barvne lestvice boste izvedeli, kateri barvni toni so primerni za vaše lase in vaš obraz.

Barve za spomladanski tip

Barve za spomladanski tip
© Dimitri Vervitsiotis

Polt: Koža je svetlejša, zlatorumena ali rahlo marelična. Če ste spomladanski tip, imate rahlo rdeča lička in ste nagnjeni k pegam.

Barva oči: Barva oči je svetla, od svetlomodre do zelene, pogosto lahko v šarenici opazimo zlate pike.

Barva las: Lasje so praviloma blond, lahko so tudi nekoliko temnejši ali rdečkasti.

Barve las za vas: Kot spomladanski tip imate že po naravi zlat lesk v laseh. Zato se izogibajte pepelnatim tonom in izberite rajši tople barve, kot so zlato blond, laneno blond, medena blond, zlatorjava, bakrena, tople svetlo rdečkaste nianse, kot so zlato rdeča in jagodna blond, ali pa toplo svetlo do srednje rjavo barvo las. Pazite na to, da barve ne bodo pretemne. Upoštevajte, da videz Sneguljčice pristaja temnolaskam.

Barve za poletni tip

Barve za poletni tip
© Pando Hall

Polt: Koža ima nežen rožnat odtenek in nekoliko modrikast do vijoličast kožni podton.

Barva oči: Oči so modre, modrozelene, sivomodre ali sivozelene. Mogoči so tudi rjavi toni z rahlo nianso modre, sive ali zelene.

Barva las: Poletni tip je po naravi blond ali rjavolas, s pepelnatim podtonom, ki včasih deluje brez leska.

Barve las za vas:
Če vaši lasje nimajo leska, bodo delovali bolj živahno, če si boste omislili nekoliko bolj ''hladne'' pramene v srebrni ali platinasti blond. Zanimiva rešitev v tem primeru je posvetlitev oziroma potemnitev za eno do dve niansi.

Če si kot poletni tip želite lase pobarvati ali tonirati, vam priporočamo pepelnato blond, pepelnato rjavo pa tudi platinasto blond. Rdeče barve morajo imeti modrikast podton, na primer bordo rdeč ali vijoličast. Ne uporabljajte rdečih nians, kot so mahagoni, baker ali zlata blond. Takšne barvne nianse bi vas postarale.

Barve za jesenski tip

Barve za jesenski tip
© Ken Browar Productions Inc.

Polt: Polt je lahko izrazito svetla, lahko pa ima tudi temnejšo nianso, ki je nekoliko bolj porjavela, vendar z rumenozlatim podtonom. Takšen tip je pogosto nagnjen k pegam. Jesenski tip je v primerjavi z drugimi tipi precej redek, prevladuje pri prebivalcih afriškega, azijskega in južnoevropskega izvora.

Barva oči: Oči so rjave in se pojavljajo v različnih niansah, lahko so tudi zelene, modre ali turkizno zelene. Redkeje se pojavljajo svetlomodre oči.

Barva las: Karakteristični so svetlo do temno rjavi lasje z rdečo nianso ali rdeči lasje v barvnem odtenku bakra in mahagonija.

Barve las za vas: Poudarite svojo barvo las s toplimi rdečimi in bakrenimi toni. Za vaš barvni tip so zelo primerni topli rjavi toni kot na primer zlatorjava, bakreno zlata in kostanjeva. Če si želite blond lase, vam priporočamo, da izberete zlatorumeno, ker pepelnati blond toni temu tipu ne pristajajo najbolje. V tem primeru bodo odlična rešitev prameni v zlati blond ali bakreno rdeči. Ne priporočamo vam blond pramenov, saj pri tem tipu delujejo preveč nenaravno.

Barve za zimski tip

Barve za zimski tip
© Digital Vision.

Polt: Polt je lahko zelo svetla (kot pri Sneguljčici). Pogosto drobne žilice rahlo sevajo skozi kožo. V vsakem primeru ima koža rahel hladen in nekoliko modrikast podton. Zimski tip je zelo razširjen, najdemo ga predvsem pri Afričanih, Azijcih in prebivalcih Južne Evrope.

Barva oči: Za ta tip so značilne izrazite temno rjave, sive, ledeno modre ali intenzivno zelene oči, ki zelo odstopajo od beločnice.

Barva las: Naravna barva las je črna do modro črna ter temno rjava do svetlo rjava.

Barve las za vas: Ker so lasje pri zimskem tipu po naravi bolj polnih barv, načeloma zadošča občasni tretma za večji lesk. Če kljub temu želite izpostaviti barvno nianso svojih las, morate poudariti sijaj modro črnih las. To vam bo odlično uspelo z barvo jajčevca in mahagonija. Lahko pa si omislite tudi barvanje s svojo naravno barvo, ki bo lasem podelila čudovit sijaj.

Rezultat posvetitve las bi bil rahlo rdečkast ton, ki vam ne bi pristajal najbolje. Prav tako za vas niso primerni rdečkasti prameni, saj bi vas preveč postarali. Če si želite lase kljub temu pobarvati, vam priporočamo, da izberete pepelnate barvne nianse. Kot zimski tip se morate izogibati rumenozlatih nians, ki vašemu tipu ne pristajajo najbolje.

Nasvet za določitev vašega barvnega tipa

Polt kože boste najlažje določili tako, da boste lase speli nazaj in si okrog ramen položili belo brisačo. Zdaj se poglejte v ogledalo. Ali vaš obraz deluje rumenkasto? Potem pripadate spomladanskemu ali poletnemu tipu, če pa vaša koža deluje bolj modrikasto, spadate k jesenskemu ali zimskemu tipu.

Odkrijte: Katera barva las