Barva las | Izbira barve za lase

Osnove barvanja las – vse, kar morate vedeti o pravilni izbiri

Ali si želite nove barve las? Potem lahko naravi malce priskočite na pomoč. Vaša naravna barva las se lahko s postopkom barvanja hitro in preprosto spremeni. Morda si boste želeli zgolj pričarati zanimive barvne nianse, ki bodo popestrile stilsko podobo. V nadaljevanju vam bomo predstavili najnovejše trendovske zapovedi in vam povedali, kako si lahko tudi sami uspešno pobarvate lase. Za vas smo pripravili tudi veliko koristnih nasvetov za nego pobarvanih las.

 

Ali si želite nove barve las? V nadaljevanju vam bomo povedali vse, kar morate vedeti o tem

Barvni preliv: Nežna in zelo prijazna metoda za vaše lase – alternativa za trajno barvanje lasvno

Kako najti pravo barvo las: Katera barva je najprimernejša za vas?

Leksikon: Učinkovine v barvah za lase

 

 

Različne metode barvanja las

Barva las
© Getty Images

Novo barvo las lahko preizkusite z barvnim prelivom. Mena Suvari je zase našla pravo barvno nianso, ki ji odlično pristaja

Barvni prelivi predstavljajo nežno alternativo v primerjavi s trajnim barvanjem in ne vsebujejo amonijaka in alkohola. Poskrbijo za čudovit sijaj in zanimive barvne odseve. Barvni preliv se glede na intenzivnost ohrani šest do osem umivanj, potem pa se postopoma izpere, saj se pigmenti pri tej metodi odlagajo samo na lasno povrhnjico.

Pol-obstojne barve za lase so primerne za ustvarjanje nians in barvnih refleksov. Izperejo se po približno 20 umivanjih. Pri tej metodi se naravni pigmenti ne spremenijo.

Trajno barvanje las se v primerjavi z barvnim prelivom ne izpere že po nekaj umivanjih. Takšne barve vsebujejo vodikov peroksid, ki deloma odstrani naravne barvne pigmente in v lasno kutikulo odlaga nove pigmente. Tako je barva ''trdno zasidrana'', zaradi česar se ohrani dlje časa. Metoda zagotavlja tudi popolno prekrivanje sivih las.

Tudi intenzivni barvni prelivi so v bistvu prave barve za lase. Sestojijo iz dveh komponent (barva in razvijalec), ki se med seboj premešata in se nato naneseta na lasišče.

Več o barvanju las:

Kako povsem preprosto do nove barve las: Čudežna rešitev se imenuje pena za barvanje las

Barvanje las doma – koloracija z barvno peno

Barvni preliv: Nežna metoda, ki je zelo prijazna do vaših las

Preizkušanje novih trendovskih barv

Barva las

Igralka Shenae Grimes rada preizkuša nove barve. Priporočamo vam, da tudi vi eksperimentirate in odkrijete najbolj primerno barvo zase

Ali se tudi vi spogledujete z novo barvo in želite preizkusiti, če vam izbrana niansa sploh pristaja?

Načeloma velja: Če niste povsem prepričani, morate postopoma, korak za korakom odkriti, ali vam izbrana barvna niansa dejansko ustreza. V tem primeru se lahko odločite za barvne pramene ali pa si osmislite metodo dip & dye (v tem primeru se pobarvajo samo lasne konice). Če vam je rezultat všeč, bo odločitev toliko lažja. 

Za eksperimentiranje je najbolj primeren preliv v obliki kreme za barvno toniranje, saj se barva v tem primeru sčasoma povsem izpere. 

Več o izbiri najbolj primerne trendovske barve:

Naravno in zapeljivo: Svetlo rjava barva za lase

Platinasta blond: Trendovska niansa z ljubko noto

 

Uspešno barvanje las doma

Če boste dosledno upoštevali navodila na embalaži, se pri barvanju las doma ne more zgoditi nič, kar bi vas lahko presenetilo. Zelo pomembno je, da navodila dosledno upoštevate, kar še zlasti velja za predviden čas delovanja. Poleg tega morate upoštevati naslednje:

  • Pred barvanjem si oblecite majčko, ki jo lahko tudi nekoliko zapacate. Pri barvanju obvezno uporabite priložene rokavice.
  • Pred uporabo opravite alergijski test. Več napotkov boste našli v navodilih.
  • Si želite barvanja in hkrati še trajno? To vam vsekakor odsvetujemo! Svojim lasem privoščite en teden do dva predaha, preden načrtujete naslednji tretma.
  • Če vam je bila kakšna barva posebno všeč, si morate obvezno zapisati podatke, da boste naslednjič, ko boste stali pred policami, točno vedeli, kaj potrebujete.

Več o barvanju las doma

Hitro in preprosto: Barvanje las doma

Povsem preprosto: Barvanje pramenov doma

Nikoli več neenakomernih barvnih rezultatov

Kako uspešno ''skriti'' narastek na lasišču

Barva las

Temnejši narastek je še zlasti opazen pri blond laseh, kar lahko vidimo tudi pri Ashley Benson. V tem primeru si lahko pomagate z majhnimi triki za prekrivanje

Za prekrivanje narastka obstaja veliko profesionalnih trikov, s katerimi boste zelo učinkovito premostili čas do naslednjega barvanja las.

Pomagate si lahko s svetlim senčilom za veke, s katerim boste odlično prekrili temnejši narastek, medtem ko lahko pri rjavih ali črnih laseh za prekrivanje uporabite maskaro. S krtačke odstranite odvečno barvo, da ne boste na lasišče nanesli preveč barve.

Lahko si privoščite tudi posebne tretmaje za prekrivanje narastka, ki so idealni za vmesni čas. Nanesejo se lahko na suhe lase, čas delovanja pa je le deset minut. 

Obstojno prekrivanje narastka dosežete tudi s tako imenovanim sistemom colour match, ki bo odpravil barvno razliko brez opaznih prehodov.

Več o prekrivanju temnejšega narastka

Profesionalno prekrivanje narastka doma

Barve za lase z anti-aging učinkom za večno mladost

Hair Colour

Carolyn Murphy

Anti-aging za zagotavljanje mladostnega videza je možen tudi brez krem in kozmetičnih posegov. V tem primeru morate preprosto izbrati barvno las, ki vas bo pomladila in poskrbela za mladosten videz. Zelo pomembno je, da izberete barvno nianso, ki deluje povsem naravno. Pri tem morate preprečiti izrazit kontrast. Najbolj primerna je blond barva v odtenku pepelnate, ki deluje kot čudežno sredstvo za pomlajevanje. Na ta način boste tudi ublažili rdečico, obraz pa bo optično deloval veliko bolj mehko.

Slika levo: Carolyn Murphy ima barvo las z anti-aging učinkom. To je pepelnata blond s svetlimi prameni. Pričeska deluje zelo mehko in ljubko.

Več o barvah las z učinkom pomlajevanja

Kako izbrati pravo barvo las za mladosten videz

Strokovni nasveti za pravilno barvanje las in izbiro prave barve

Postopek barvanja deluje samo na lase in ne na korenine. Prav zato se ohrani gensko določena barva las, ki zaradi rasti sčasoma ponovno pride do izraza. Kljub temu je pri barvanju treba upoštevati nekaj napotkov, da bodo pobarvani lasje zdravi in sijoči.

Strokovnjaki priporočajo izbiro barvnih nians, ki od naravne barve ne odstopajo za več kot eno stopnjo do dve.

Vsekakor morate vselej dosledno upoštevati predpisan čas delovanja. Samo tako boste preprečili neželene barvne rezultate in morebitno draženje kože na lasišču. 

Vašim dragocenim lasem morate privoščiti izdatno mero nege. Kationski tenzidi in keratinski kompleksi, ki so vsebovani v barvah za lase in barvnih prelivih, preprečujejo, da bi lasje izgubili svoj lesk. Poleg tega vsebujejo številne druge učinkovine, kot sta na primer olje in koencim Q10, ki dodatno krepijo lasno strukturo. 


Več o barvanju las

Koristni nasveti in triki za pravilno barvanje las doma