Ženska v vijolični obleki
Barva las | Barvanje

Prekrivanje narastka – navodila za barvanje narastka doma

Bodisi da imate rdečo, črno, platinasto, pepelnato rjavo, zlato blond ali karamelno barvo las – jih pogosto barvate? Potem verjetno veste, kako neprijetno je, ko se na laseh pojavi narastek. Na srečo lahko to težavo rešite tudi sami doma. Za vas smo zbrali nekaj nasvetov za barvanje narastka v udobju vašega doma.

 

Bodisi da se pod barvo skriva vaša naravna barva ali nadležni sivi lasje – težavo z narastkom lahko rešite tudi doma. Če se odločite za barvni preliv, se bo ta sčasoma izpral in se bo ohranil približno šest do osem tednov. V tem času pa boste morali večkrat pobarvati narastek na svojih laseh. Zato je morda najboljša rešitev barva za lase, saj se ta ohrani dalj časa. Če niste dovolj pogumni, da bi se barvanja lotili sami, obstajajo tudi druge možnosti, kot so puder za lase in posebne pričeske, ki vsaj za nekaj časa prekrijejo vaš narastek.

Close-up of how roots are dyed.
© © Shutterstock / Alex Oakenman

V nadaljevanju vam podajamo navodila za barvanje narastka doma.

Navodila za barvanje narastka

Za barvanje narastka potrebujete glavnik za tupiranje s konico in primerno barvo za lase. Pazite na to, da je izbrani odtenek podoben vaši trenutni barvi las, da boste lahko dosegli enakomeren barvni rezultat. Snemite nakit, oblecite si staro majico in si okrog ramen položite temno brisačo, da bi se tako zaščitili pred barvnimi madeži. Poleg tega boste potrebovali še sponke ali lasnice za pritrjevanje posameznih pramenov. Vse ostale pripomočke, kot so zaščitne rokavice, najdete v embalaži barve za lase. V nadaljevanju vam predstavljamo podrobna navodila za barvanje narastka doma.

 

 

  1. Lase razdelite na štiri segmente, kar boste najlažje storili z glavnikom za tupiranje. S konico glavnika najprej ustvarite ravno prečo na zadnjem delu glave, ki poteka od enega ušesa do drugega. Segment las, ki se nahaja pod prečo, s sredinsko prečo razdelite na dva enaka dela. Tudi lase na zgornjem delu glave razdelite tako, da ustvarite dva enako velika segmenta, ki ju ločite s sredinsko prečo.
  2. Čas je za barvanje. Začnite na zadnjem delu glave, saj lasje na tem delu potrebujejo več časa, da vpijejo barvo. Vzemite levi del spodnjega segmenta las in začnite nanašati barvo na narastek. Pazite na to, da so lasni koreni povsem prekriti z barvo in da že pobarvanih las ne pobarvate preveč. Na ta način boste dosegli enakomeren barvni rezultat.
  3. Po tem, ko ste pobarvali spodnji del las, lahko nadaljujete z barvanjem naslednjega segmenta. Z glavnikom za tupiranje izmerite en centimeter od lasišča in barvo nanašajte do te točke. Postopek ponovite pramen za pramenom, vse dokler ne pobarvate prvega segmenta las. 
  4. Nato na enak način pobarvajte še drugi segment las in barvo nanašajte na narastek od lasišča do izmerjene dolžine (1 centimeter od lasišča). 
  5. Čas je, da pobarvate še oba segmenta na zgornjem delu glave – ponovite enak postopek kot pri prvih dveh segmentih in barvo nanašajte v smeri proti čelu.
  6. Počakajte nekaj časa, da barva doseže svoj učinek. Točen čas delovanja je naveden na embalaži barve za lase. Nastavite si budilko ali časovnik na svojem pametnem telefonu, da ne boste pozabili na uro.
  7. Ko se oglasi budilka oziroma časovnik, je čas, da barvo izperete. Ko voda postane povsem čista, so vaši lasje temeljito izprani. Uporabite regenerator, ki bo vašim sveže pobarvanim lasem podelil čudovit lesk.