water-waves
Oblikovanje las | Vodna trajna

Vodna trajna – angelski kodri, ki so jih navdihnila dvajseta leta prejšnjega stoletja

Za poletje 2012 so modni oblikovalci predstavili zanimiv videz v stilu dvajsetih let prejšnjega stoletja, ki ga odlikujejo hlače v stilu Marlene Dietrich in zelo značilne, ravno krojene obleke z resicami v kombinaciji z izrazito poudarjenim make-upom, predvsem z živo rdečo barvo za ustnice. Mednarodno priznane zvezdnice so se po rdeči preprogi sprehodile v stilu charlestona. Nov unisex stil pa so sprejele tudi blogerke. Predstavljamo vam zanimiv stil dvajsetih, ki vas bo zagotovo navdušil.

Na začetku letošnjega leta nam je režiser Michel Hazanavicius predstavil nostalgičen nemi film z naslovom The Artist, za katerega je prejel tudi oskarja. Hkrati je film poskrbel za oživitev trenda v stilu dvajsetih let prejšnjega stoletja, ki je doživel veliko navdušenje. Konec leta 2012 bomo na velikih platnih dočakali sodobno ekranizacijo novele F. Scotta Fitzgeralda iz leta 1925 z naslovom The Great Gatsby. Film bo režiral Baz Luhrmann, ponašal pa se bo z odlično filmsko zasedbo, kjer bosta v glavni vlogi zaigrala Leonardo DiCaprio in Carey Mulligan.

Nastopil je čas za modni in stilski preobrat, ki lahko veliko zanimivega ponudi tudi na področju stilskih pričesk. Zagotovo v tem smislu najbolj izstopa vodna trajna, ki spominja na glamurozen čas Hollywooda in prečudovite filmske dive, ki ostajajo nepozabne tudi danes.

Kako ustvariti vodno trajno?

Wasserwellen-Frisuren
© Getty Images

Heidi Klum takšna pričeska čudovito pristaja

Vodna trajna je enako stilsko oblikovana kot v dvajsetih letih prejšnjega stoletja.

1. Lase umijte s šamponom. Za vodno trajno morajo biti lasje zmočeni.

2. Na mokre lase velikodušno nanesite peno za oblikovanje. Enakomerno jo porazdelite po celotnih laseh. Najbolje je, da zato uporabite tanko konico glavnika. Tako bodo lasje imeli čudovito obstojnost.

3. Nato naredite dosledno oblikovano stransko prečo. Na levi strani las, nad čelom, ločite pramen las, ki naj bo širok približno pet centimetrov. Iz tega pramena boste oblikovali velik koder.

4. Pramen las z glavnikom usmerite na obraz in postopoma oblikujte tipične valovite kodre. Lase z glavnikom nekoliko ''potisnite skupaj'', tako da nastane tipična oblika.

5. Spnite jih s posebnimi kovinskimi zaponkami, ki so namenjene posebej za vodno trajno.

6. Lase izmenično potisnite navzgor in navzdol in tako ustvarite tipične valovite kodre, ki jih za večjo obstojnost pritrdite s sponkami. Kakor hitro naredite valovit koder in ga pritrdite, lahko nadaljujete z naslednjim pramenom, ki ga morate zdaj oblikovati v nasprotni smeri.

7. Naj vas ne skrbi, če kodri ne bodo popolni in vam takoj ne bodo uspeli. Dokler so lasje mokri, jih lahko poljubno popravljate in oblikujete.

8. Ko so kodri oblikovani, jih pustite, da se osušijo na zraku, in nato previdno odstranite kovinske zaponke.

9. Za odlično obstojnost in čudovit lesk na koncu uporabite še lak za lase.

Tako bo vodna trajna primerna za vsakdanje življenje

Wasserwellen-Frisuren
© Getty Images

Na londonski modni reviji nam je Mark Fast prikazal moderno različico vodne trajne

Alternativa za klasično vodno trajno prav tako izhaja iz dvajsetih let prejšnjega stoletja. Pri tej alternativni različici so valoviti kodri mehkejši in niso povsem izoblikovani, a so kljub temu bolj glamurozni in elegantni kot navadni. V dvajsetih letih so takšne kodre oblikovali z likalnikom za lase:

V ta namen od preostalih las ločite približno pet centimetrov širok pramen las. Pričnite na vrhu lasišča in nato lase postopoma zavijte navznoter. Likalnik za lase nekoliko potegnite navzdol. Nato likalnik obrnite v drugo smer (navzven) in ponovno nekoliko potegnite navzdol. Pri tem postopku likalnik za lase izmenično obračajte navznoter in navzven, vse do lasnih konic. Tako boste ustvarili zanimive valovite kodre, ki poosebljajo čudovito eleganco.

Vodna trajna: primerna stilska podoba in make-up

Bodisi da so vaši lasje blond ali rjavi – vodna trajna v stilu dvajsetih let je primerna za vsakogar. Glede na različne priložnosti je lahko make-up bolj ali manj izrazen in vpadljiv. Za dramatičen videz v stilu hollywoodskih filmskih div iz davnih časov potrebujete umetne trepalnice in živo rdečo barvo za ustnice.

K takšni podobi odlično pristajajo ravno ukrojene obleke z dolžino do kolen, biserne ogrlice, zanimivi klobučki, trakovi za lase, elegantni čevlji z visoko polno peto, vzorci v stilu art deco, različni modni dodatki in perje.