Oblikovanje las | Ravni lasje

Kako ukrotiti vrtinec v laseh

Vrtinci v laseh nam povzročajo nemalo preglavic pri striženju in stilskem oblikovanju. Vendar se vam zato ni treba odpovedati najljubši pričeski. Potrebujete zgolj pravi trik. V nadaljevanju bomo z vami delili pet najboljših nasvetov, ki vam bodo v tolikšno pomoč, da boste zlahka obvladali vrtinec v laseh. 

Vrtinci v laseh skrbijo za red na našem lasišču. Da lasje ne rastejo povprek in počez, ima vsak izmed nas vsaj en vrtinec, kjer lasje rastejo v krožni obliki. Koliko vrtincev ima posameznik in v katero smer se obračajo, je določeno genetsko. Strokovnjak za genetiko Amar Klar je v študiji dokazal, da lahko na podlagi smeri vrtinca določimo, ali je nekdo desničar ali levičar. Če torej vrtinec poteka v smeri urnega kazalca, to v večini primerov nakazuje, da gre za desničarja.

Čeprav so zelo koristni, pa nas lahko včasih tudi nadvse jezijo. Na primer takrat, ko želimo ustvariti prečo. Smer rasti vrtinca določa potek preče. Če želite lase počesati v kakšno drugo smer, to vedno ni mogoče, saj se lasje trmasto vračajo v svoj prvotni položaj. Vrtinci se pojavijo tudi pri povsem gladkih ali pri kratko postriženih laseh, v tem primeru po navadi posamezni prameni štrlijo na vse strani. Pri močnih vrtincih na lasišču ne moremo oblikovati vseh pričesk, nekatere, to še zlasti velja za kratko postrižene pričeske, v tem primeru preprosto ne pridejo do izraza.

Če se vam vse to zdi znano, nikar ne izgubite živcev. Že z nekaj potezami jih boste povsem enostavno obvladali. 

Kako najbolje obvladati vrtinec v laseh

Striženje: Če se pri oblikovanju nove pričeske upoštevajo vrtinci, je naprej zagotovljeno, da lasje padajo povsem naravno in da jih ni treba s težkimi napori prisilno oblikovati v drugo smer. Za izkušene frizerje je to največkrat samo po sebi umevno. Pri prvem obisku frizerskega salona stilista opozorite na vrtince.

Če se spogledujete s frufrujem, morate predhodno preveriti, ali imate vrtinec nad čelom. Na tem mestu lahko lasje namreč štrlijo navzgor, zaradi česar frufru ne bo imel lepe oblike. Če se soočate s tem problemom, vam svetujemo, da si ne omislite pričeske s frufrujem. Povsem nekoristen pa vrtinec vendarle ni, saj lahko pozitivno vpliva na oblikovanje sredinske ali stranske preče. 

Sušenje: Z vročim sušilnikom lase veliko lažje oblikujete, zato si pri vrtincih vsekakor lahko pomagate z njim. Na mokre lase nanesite malo pene za stilsko oblikovanje in jih pramen za pramenom postopoma osušite z okroglo krtačo. Krtačo občasno prislonite povsem ob lasišče in tako trmaste lase usmerite v drugo smer. Kakor hitro so lasje suhi, jih v predelu vrtinca pritrdite s sponko, da bodo pri ohlajanju imeli takšen položaj, kot si ga želite. Na koncu uporabite lak za lase. Če je treba, lase na tem delu še dodatno utrdite. 

Ravnanje: S tem postopkom lahko vrtince ukrotite tudi povsem ciljno usmerjeno. Uporabite likalnik za lase in jih preprosto zravnajte. Zravnani lasje padajo povsem lahkotno in jih zato zlahka oblikujete v želeno smer. 

Volumen: Za prekrivanje vrtincev, ki so lahko nadvse moteči, si lahko pomagate tudi z ustvarjanjem volumna. Lase preprosto natupirajte z glavnikom in jih oblikujte tako, da skrijete vrtinec. Lahko pa izberete ekspresno rešitev in uporabite puder za večji volumen, tako da bodo lasje privzdignjeni na celotnem lasišču. S tem boste ustvarili bolj oprijemljivo strukturo in jih boste lažje oblikovali. 

Navijanje las: Si želite nekoliko bolj dolgotrajno rešitev, ki se bo obdržala dlje kot zgolj do naslednjega umivanja las? V tem primeru si ob naslednjem obisku frizerja omislite navijalke za trajno, ki jih frizer vstavi na posameznih vrtincih. Lase boste učinkovito ukrotili, rezultat pa se bo ohranil več tednov.