hair-encyclopedia
Oblikovanje las | Nasveti in triki

Terminologija stilskega oblikovanja (leksikon pričesk)

Če iščete novo pričesko zase, imate zagotovo številne možnosti, saj je paleta zelo raznolika in ponuja številne izrazne možnosti. Izbirate lahko med zapeljivimi kodri v stilu beach waves, ki delujejo, kot da bi jih poljubilo sonce, lahko si omislite navidezni bob ali si pričarate zanimivo pričesko v stilu two-tone, ki združuje dva izrazita barvna odtenka. Moramo priznati, da je kozmični svet pričesk zelo prostran, zato je včasih težko ohraniti pregled. V nadaljevanju vam bomo predstavili zanimiv leksikon, ki vam bo v pomoč pri razumevanju različnih izrazov. 

B kot...

Banana: To je visokospeta pričeska, ki po obliki spominja na banano, ustvarjena pa je na zadnjem delu lasišča. Poznamo številne različice, pri čemer lahko izbirate med vertikalno, diagonalno ali vodoravno obliko. Lasje so pri tej pričeski umetelno oblikovani v ''banano'', ki deluje zelo elegantno in prefinjeno. 

Beach waves: Nežni kodri v stilu sonca in morja v laseh, ki delujejo povsem naravno, kot da bi preživeli dan na plaži.

Blunt cut: Dosledno postrižena pričeska z enakomerno dolžino las, pri čemer so lasje postriženi povsem ravno.

Bob: Kratka klasična pričeska z dolžino las do brade. Poznamo jo tudi pod imenom paž, zagotovo pa spada med najbolj priljubljene in razširjene pričeske.

C kot ...

Chignon (fr.) oziroma figa: Klasična pričeska, pri kateri so lasje speti v čop, nato pa zaviti okrog osi, tako da tvorijo specifično obliko. Poznamo številne različice, figo lahko naredimo na zadnjem delu lasišča, na levi ali desni strani … lahko je sproščena, razigrana, stroga ali zelo elegantna. 

Clavi cut: Označuje pričesko, za katero je značilna dolžina las do ključnice (ang. clavicle).

Crew cut: To je povsem kratko postrižena pričeska z dolžino las nekaj milimetrov, zato jo lahko poimenujemo vojaška pričeska, pogosto pa se zanjo uporablja tudi izraz ježek.

Č kot ...

Čop: Klasična pričeska, pri kateri so lasje počesani nazaj in speti z gumico. 

D kot ...

Daljši bob ali paž:

 © Getty Images

Trendovska pričeska s specifično dolžino las med brado in rameni.

Dip&dye: Moderna trendovska pričeska, pri kateri so konice pobarvane z drugačno barvo kot lasišče, lahko so tudi posvetljene. Poleg tega se uporabljata še izraza ombre in two-tone, pri čemer je poudarek na dveh izrazitih barvnih odtenkih, ki tvorita kontrast. 

E kot ...

Emo pričeska: Za to pričesko, ki je bila na vrhuncu priljubljenosti v osemdesetih letih, je značilno izražanje lastnih čustev oziroma osebnega občutja, ki se manifestira navzven. Značilni za to pričesko so daljši frufru in asimetrične linije, pričeska pa združuje tudi prvine gotskega stila in punka. 

F kot ...

Fake undercut ali navidezni undercut:

© Getty Images

Stilsko oblikovanje pričeske, ki ustvari navidezni občutek kratko postriženih las na eni strani v stilu undercuta (glej spodaj). Toda kot pove že samo ime, gre v tem primeru za iluzijo, ki jo ustvarijo spleteni ornamenti in zaviti kolutki, ne da bi lasje bili dejansko postriženi. 

Faux bob ali navidezni bob: Visokospeta pričeska z učinkom presenečenja, pri kateri se dolgi lasje spremenijo v krajši bob, vendar brez škarij, samo z gumico in sponkami. Dolgi lasje se spodvijejo tako, da se oblikuje zanimiva pahljača, konice pa se pritrdijo s sponkami, da to ni vidno. Navidezni bob vam v trenutku pričara kratko pričesko, ne da bi bilo treba lase postriči.

Francoska kitka: Posebna oblika spletanja kitke, ki jo odlikuje specifična tehnika postopnega dodajanja pramenov. Francoske kitke obožujemo, ker so nekaj posebnega, predvsem pa omogočajo veliko raznolikosti. Tako si lahko omislite kitke v različnih dolžinah in zanimivih stilskih različicah.

G kot ...

Garçon cut (fr. garçon – deček): Deška pričeska, za katero so značilni zelo kratka dolžina in stopničasto postriženi lasje, ki se lepo prilegajo obliki vratu. Zgornji lasje so nekoliko daljši, počesani so od zadnjega dela lasišča v smeri proti čelu.

Geo cut: To je zelo precizna in dosledno postrižena pričeska z izrazitimi ravnimi linijami.

Griva: Pričeska v stilu pokončno oblikovane grive je bila zelo priljubljena v petdesetih. Pri tej pričeski se sprednji lasje oblikujejo v izrazit koder z razkošnim volumnom, medtem ko so lasje ob straneh zglajeni.

H kot ...

Hipster stil: Urbana stilska pričeska, ki je namenjena tako ženskam kot tudi moškim, lahko je v različnih dolžinah in stilih. To je androgena pričeska, ki predstavlja kombinacijo med rahlo skuštranim stilom undone in asimetrično oblikovanim frufrujem. Moški pričesko pogosto kombinirajo z brado. 

I kot ...

Irokeza: Ekstravagantna pričeska z izrazito kratko postriženimi lasmi ob straneh in specifično pokončno grivo na sredini lasišča, ki poteka od zatilja do čela in ponavadi izstopa s pokončno oblikovanimi špičkami in opaznimi linijami. 

M kot ...

Messy-Look:

© Getty Images

Stilsko oblikovanje, ki ustvari razkuštran videz (ang. messy) in tako razbija stereotip dosledne urejenosti, zaradi česar deluje mladostno, svobodno in razigrano.

Močno skodrani lasje (tanki kodri): Trendovska pričeska, ki je bila priljubljena v devetdesetih. Za to pričesko so značilni izredno tanki kodri, ki se ustvarijo s kleščami za kodranje.

N kot ...

Napol visoko speta pričeska: Pri tej pričeski so zgornji lasje povezani v čop ali figo, preostali lasje pa so spuščeni, pri čemer poznamo zelo veliko najrazličnejših stilskih možnosti za oblikovanje.

Nazaj počesana pričeska:

 © Getty Images

To je klasična pričeska, pri kateri so lasje počesani nazaj in utrjeni z gelom. Gel se ponavadi nanese na sprednje lase, zato da jih lahko enostavno počešete nazaj, preostali lasje lahko prosto padajo na ramena.

Navzven oblikovane konice (wings): Moderna pričeska, pri kateri so konice obrnjene navzven, je bila aktualna že v petdesetih. Tipično navzven obrnjeno obliko lahko ustvarite s kodralnikom, likalnikom ali krtačo in sušilnikom. Moderna različica, ki je značilna za sodobno popkulturo, skateboarderje in surferje, se imenuje tudi wings.

New crop: S tem izrazim označujemo izrazito kratko postriženo pričesko, pri kateri so lasje postriženi na le nekaj milimetrov. Pričeska je zelo podobna vojaški pričeski, s to razliko, da so pri tej različici zgornji lasje za malenkost daljši. 

O kot ...

Ombre: Barvni trend, pri katerem svetlejši odtenki postopno prehajajo v temnejše oziroma se prepletata dva različna barvna odtenka. Pogosto so konice svetlejše kot preostali lasje (glej tudi dip&dye in two-tone). 

P kot ...

Pixie: Kratka razkuštrana pričeska z resicami, pri kateri so lasje postriženi na dolžino okoli pet centimetrov, medtem ko so na zatilju postriženi stopničasto, ob straneh pa ne prekrivajo ušes. Razigrana pričeska še posebno lepo pristaja mlajšim ženskam, saj deluje mladostno in sproščeno. 

R kot ...

Razor bob:

 © Getty Images

Različica boba, pri kateri so lasje z brivnikom (od tod tudi ime – ang. razor) ali s škarjami postriženi na določeno dolžino, ki je lahko različna.

Retropričeska: Pričeska, ki spominja na preteklost in se zaradi svoje priljubljenosti vedno znova vrača, četudi v rahlo spremenjeni podobi. Takšna pričeska je zagotovo tudi vodna trajna v stilu dvajsetih, rokerska griva v stilu petdesetih in vokuhila (kratki lasje v predelu frufruja in na lasišču ter daljši na zadnjem delu lasišča) v stilu osemdesetih. 

S kot ...

Shag: Izrazito stopničasto postriženi lasje z resicami in krajšimi zgornjimi lasmi.

Side-swept: Pričeska, pri kateri so lasje počesani na eno stran in položeni preko ramena, na nasprotni strani pa so speti, stilsko oblikovani s kitkami ali kolutki in počesani nazaj.

Side cut: Pričeska, pri kateri so lasje na eni strani z brivnikom pobriti do sence (glej tudi undercut).

Sleek-look: Pričeska s povsem zravnanimi in gladko počesanimi lasmi, ki se tesno prilegajo k lasišču. Sleek-look se ustvari z likalnikom za lase ali drugimi izdelki za ravnanje las. 

Š kot ...

Špičke: Moderna pričeska s pokončnimi špičkami na zgornjem delu lasišča.

T kot ...

Two-tone: Preplet dveh različnih barvnih odtenkov, pri čemer so lahko lasje pobarvani ali posvetljeni, lahko pa uporabite tudi barvni preliv. Za to pričesko je značilen izrazit barvni kontrast (glej tudi dip&dye in ombre). 

U kot ...

Undercut: Pričeska, pri kateri so lasje na celotnem lasišču postriženi v smeri od spodaj navzgor in do senc, bodisi po celotni glavi ali samo na eni strani. Zgornji lasje so nekoliko daljši (glej tudi side cut).

Undone: Pričeska v stilu undone je rahlo razkuštrana in razigrana, kot da ne bi bila stilsko oblikovana. Prikupen videz lahko ustvarite tako, da izvlečete nekaj posameznih pramenčkov ali pa lase osušite tako, da jih vržete preko glave, pomagate si lahko tudi z različnimi stilskimi izdelki, ki so ustvarjeni posebej za ta namen (na primer solni sprej in puder za večji volumen). 

V kot ...

Visokospeta pričeska: Elegantna pričeska, ki omogoča številne izrazne možnosti in različice, pri kateri so lasje speti visoko na lasišču, kot pove samo ime pričeske, in s sponkami, tako da to ni vidno.

Vodna trajna: Pričeska z enakomernimi in dosledno oblikovanimi mehkimi kodri s čudovito valovito strukturo, ki je bila na vrhuncu svoje priljubljenosti v dvajsetih.

Volumen: V osemdesetih so bile zelo priljubljene pričeske z izrazitim in zelo razkošnim volumnom tako pri kratkih kot tudi pri dolgih laseh. Pri dolgih pričeskah so bili lasje v sprednjem delu postriženi nekoliko krajše. 

W kot ...

Wet-look oziroma mokra pričeska: 

 © Getty Images

Trendovska pričeska, ki se odlikuje po visoki eleganci, lasje pa so oblikovani z gelom ali voskom, ki ustvari visok lesk in moker videz. 

Z kot ...

Zavitki in kolutki: Posamezni pramenčki, ki jih zavijemo okrog njihove osi, lahko pa medsebojno zavijemo več pramenčkov in oblikujemo zanimive ornamente in prepletene strukture.  

Discover: Nasveti in triki