Ženska s paževsko pričesko
Oblikovanje las | Kratki lasje

Paževska pričeska: Brezčasna in stilska

Paž spada med klasične trendovske pričeske. Ta stilski videz je brezčasen, a obenem tudi zelo moderen, saj izžareva izjemno samozavest. V nadaljevanju vam bomo zaupali, kaj je značilno za paževsko pričesko in komu pristaja.

Ženska s paževsko pričesko in svetlo obleko

Pričeska dvornih pažev je priljubljena tudi v današnjem svetu mode

Iščete pričesko, ki je brezčasna in obenem moderna? Potem je paževska pričeska vsekakor prava izbira. Stilska kreacija je svoje ime dobila po srednjeveških dvornih pažih, ki so nosili zelo podobne pričeske. Ena izmed najbolj znanih oseb s paževsko pričesko je princ Valiant, podoben stil pa so poznali že v starem Egiptu.

Na staroegiptovskih upodobitvah lahko vidimo ženke in moške s pažem, ki sega do brade, zaokroži pa ga ravno postriženi frufru. Pričeska je postala priljubljena predvsem v dvajsetih letih, nato pa je ponovni razcvet doživela v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Paž pri ženskah izžareva samostojnost, samozavest in enakopravnost – in to velja tudi v sodobnem času. V nadaljevanju boste izvedeli vse, kar morate vedeti o tem stilu.

Kaj je paževska pričeska in kako je videti?

Kot smo že omenili, je bil paž priljubljen že v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Ta trendovska, mladostna kratko postrižena pričeska je nastala na osnovi klasične moške pričeske angleških dvornih pažev. V dvajsetih letih so ženske s to pričesko delovale samozavestno, izobraženo in samostojno ter so celo gradile svojo lastno kariero – majhna revolucija v tistem času. Ta stil je bilo mogoče opaziti predvsem pri mlajših ženskah, ki so se želele upreti tradicionalnemu pojmovanju vloge ženske v tedanjem času. Tako je pričeska postala simbol emancipacije, kar jo naredi moderno tudi v današnjem času, ki je v znamenju feminizma.
Prepoznavne lastnosti: Paž je zelo grafično oblikovana kratko postrižena pričeska, ki izstopa zaradi svojih poudarjenih kontur. Poznamo oblike različnih dolžin, s frufrujem ali brez, v intenzivnih barvah itd. Edina bistvena lastnost so natančne linije: Pri paževski pričeski s frufrujem morajo biti te povsem ravne. Ravno postriženi so tudi lasje ob straneh, ki morajo imeti enako dolžino. Pri najkrajši različici so lasje na zadnjem delu glave tako kratki kot pri moških pričeskah. V dvajsetih letih so si ženske pogosto omislile prepoznavne valovite kodre, ki spominjajo na trajno. Oblikovale so jih z zaponkami, ki so jih pustile čez noč v laseh.

Paževska pričeska: Najlepše različice

Ženska z dolgo paževsko pričesko

Tudi z daljšimi lasmi je paževska pričeska videti čudovita

Paževska pričeska je prava klasika, nad katero se trenutno navdušuje tudi filmska in modna industrija. Najbolj znana osebnost s to pričesko je bržkone Anna Wintour, glavna urednica ameriške revije Vogue. Nepozabna je tudi paževska pričeska v intenzivno črni barvi, ki smo jo videli pri igralki Umi Thurman v filmu Šund (Pulp Fiction). V vlogi zločinke Mie Wallace je s svojim lahkotnim stilskim videzom postala absolutna kultna ikona devetdesetih let. Značilnosti te različice: Frufru je postrižen povsem ravno, lasje ob straneh pa zelo natančno in na isto dolžino. Poleg intenzivno črne lepo pride do izraza tudi v rdeči ali oranžni barvi.

Čudovita alternativa je tudi paževska pričeska brez frufruja, pri kateri čelo ni pokrito, in ki zato odkriva večji del obraza. Ta različica je bila priljubljena pri hollywoodskih zvezdnicah že v tridesetih letih. Lasje segajo do ramen, na spodnjem delu so konice rahlo skodrane, dopolnjuje pa jo globoka stranska preča.

Pri kratki paževski pričeski segajo lasje največ do ušesnih mečic, na zadnjem delu glave pa so lahko kratki, kot je to značilno za moške pričeske. Za to različico je treba imeti nekaj poguma, vendar pa lepo poudari obrazne poteze. V petdesetih in šestdesetih letih je paževska pričeska segala približno do čeljusti in je bila oblikovana razkošno, z veliko volumna na lasišču.

Stilsko oblikovanje paževske pričeske

Paž je lahko zglajen in preprost ali pa valovit in s poudarjenim volumnom – odvisno od tega, kakšen učinek želite doseči in kaj želite sporočiti. Stilski videz Anne Wintour je natančen, trendovski, eleganten in izjemno prefinjen. Deluje suvereno ter izžareva resnost in nadzor. Pri njeni pričeski noben las ne sega iz kompozicije, zato nič ni prepuščeno naključju. Za tak stilski videz morate lase s krtačo in sušilnikom oblikovati navznoter ter jih utrditi z lakom za večji lesk. Če želite ustvariti zglajen retro videz, uporabite vosek za sijoč lesk ali kremo, kot so to počele že ženske v dvajsetih letih. Tako boste ustvarili glamurozno stilsko podobo, ki bo primerna za svečane priložnosti.
Če bi raje ustvarili romantičen stilski videz, lahko z zaponkami oblikujete nežno valovito strukturo ali celo kodre. Za videz z razkošnim volumnom v stilu šestdesetih uporabite lak za večji volumen. Nasvet: Tudi puder za lase ali suhi šampon bosta poskrbela za obstojnost in osvežen videz z dodatnim volumnom.

Komu pristaja paževska pričeska

Ženska s srebrno paževsko pričesko

Nežne obrazne poteze pridejo pri tej pričeski lepo do izraza

Zagotovo ženskam z nežnimi obraznimi potezami, saj pridejo te v tem primeru še posebej lepo do izraza. Poleg tega ta pričeska lepo pristaja ženskam z ovalno ali srčasto obliko obraza. Tudi ženske s finimi, gladkimi lasmi si lahko omislijo paževsko pričesko, saj se tekstura las lepo kombinira z natančnostjo stilske pričeske. Paž čudovito uokviri obraz in ga tako postavi v ospredje. Nasvet: Make-up mora biti prav tako popoln. Ne nanesite ga preveč in z njim poudarite oči ali ustnice.

Za konec: Štirje dobri razlogi, da si omislite paževsko pričesko

  • Nega paževske pričeske je enostavna, saj ne potrebujete veliko izdelkov. Lasje se po umivanju hitro osušijo, prav tako je enostavno in hitro tudi stilsko oblikovanje.
  • Deluje lahkotno in zračno, zato je popolna izbira za vroče poletne dni. Lasje so lahki, zato bo vrat ostal prijetno hladen.
  • Kratki lasje so videti mladostni in sveži, zato pričeska deluje kot vrelec mladosti.
  • Obraz je s to pričesko videti daljši, zato pride še posebej lepo do izraza daljši vrat.