Moški s polno brado in sončnimi očali
Oblikovanje las | Brada

Nega in stilsko oblikovanje brade

Brada je še vedno izjemno priljubljena, kar ni presenetljivo. Obrazu podeli izrazit karakter in deluje nadvse privlačno in možato. Najlepše pri tem je, da obstaja ustrezna brada za vse oblike obraza. V nadaljevanju boste izvedeli vse, kar morate vedeti o aktualnih trendih in pravilni negi.

Brada je še vedno v trendu, saj prinaša veliko prednosti. Mlajši moški delujejo z njo bolj odraslo, resno in samozavestno. Starejši moški s poraščenim obrazom izžarevajo posebno modrost in izkušnje. Tudi če imate na glavi vedno redkejše lase, je vaša brada kljub temu lahko razkošno polna. Nad trendovsko brado so navdušeni tako mladi kot starejši moški, saj z različnimi oblikami in dolžinami popestri njihovo stilsko podobo.

Primerna brada za vsakega moškega

Od urejene tridnevne do razkošno polne brade – za vse tipe in oblike obraza obstaja ustrezna različica. V nadaljevanju vam bomo zaupali, katere so še posebno priljubljene, kaj je zanje značilno in kako jih lahko stilsko oblikujete.

Mlajši moški s polno brado

Ta oblika brade spominja na nekdanjega predsednika ZDA Abrahama Lincolna, zato jo imenujemo lincoln

Tri dni stara brada je izjemno priljubljena – obožujejo jo moški in tudi ženske. Zakaj? Deluje nadvse privlačno in lahkotno, obenem pa je videti tudi urejena. Pri tej različici so dlačice dolge do štiri milimetre, tako da je koža še vedno vidna. Obraz je poraščen na predelu brade, okrog ust, spodnjega dela ličnic do zgornjega dela vratu. Če bo vaš obraz za tak videz potreboval tri, šest ali deset dni, je odvisno od naravne rasti brade.
Nega je povsem enostavna: Ko so dlačice predolge, uporabite brivnik in urejevalnik brade, s katerim hitro in enostavno dosežete najljubšo dolžino dlačic. Brivnik za mokro britje pa bo poskrbel za jasne in poudarjene konture obraza. Rezultat: Zapeljiv, možat in urejen videz! Popolna izbira za moške z nekoliko oglatim ali podolgovatim obrazom, saj bodo izrazite poteze videti nežnejše, obraz pa bo deloval bolj okrogel.
 

Polno brado brez brkov poznamo pod različnimi imeni: Lincoln, chinstrap (ozek trak ob robu brade) ali chin curtain (v slovenščino bi to lahko prevedli kot ''zavesa za brado''), nekateri pa jo imenujejo tudi brada pomorščakov. Za to obliko je značilno, da poteka po celotni dolžini čeljusti, povezuje zalizce in uokviri obraz. V obliki venca, ki sega od enega ušesa do drugega, izžareva samozavest, je ekspresivna in zelo priljubljena. Za tak stilski videz ustvarite polno brado brez brkov – pobrijte si torej predel nad ustnicami in področje lic, brado pa postrizite na srednjo dolžino.
Polnejša različica brade lincoln je primerna predvsem za ožji obraz, ki bo s poraščenim predelom lic in brade dobil polnejši videz s poudarjenimi konturami. Širši obraz bo videti ožji, če bo brada daljša v predelu čeljusti in na spodnji strani lic.
 

Moški s polno brado

Maneken David Gandy je s svojo brado henriquatre pravi magnet za poglede

Brada henriquatre je svoje ime dobila po francoskem kralju Henriku IV. Zanjo je značilno, da raste okrog ust, pristaja pa predvsem moškim z večjim, oglatim obrazom. Pri tej različici so dlačice na bradi in brki med seboj povezani, predela okrog ličnic in na vratu pa sta pobrita. Stilski videz poskrbi, da so konture obraza videzi nežnejše in ožje, kar deluje zelo možato. Nega je odvisna od dolžine. Pomembno: Predel lic in vratu redno pobrijte z brivnikom za mokro britje. Znane osebnosti s to obliko brade: Robert Downey Jr., Leonardo Di Caprio in Jan Josef Liefers.

Brada v obliki sidra (angl. anchor) je pravi džentelmen med bradami: Za ta moderni stilski videz je značilna vertikalna črta na sredini brade, ki se spremeni v koničasto brado. Vse skupaj je na koncu videti kot puščica, ki gleda navzdol, kar spominja na sidro. Ta oblika brade se velikokrat kombinira tudi z brki. Najlažje boste ta stilski videz dosegli tako, da najprej ustvarite polno brado. Po nekaj tednih nato pobrijte predel okrog ličnic vse do čeljusti. Pri tem boste potrebovali krtačo in peno za britje ter brivnik za mokro britje, ki bo poskrbel za gladek del obraza, ki ni poraščen. Nato lahko z urejevalnikom brade oblikujete želeno obliko obraznih kontur. Za popoln zaključek lahko (predvsem na brke in predel pod brado) nanesete nekaj kreme za stilsko oblikovanje.

Moški z gosto polno brado

Pravi pustolovski moški se spozna na pravilno nego brade. Zdrava, gosta rast je pri polni bradi ključnega pomena

S polno brado bo obraz optično videti nekoliko daljši in ožji, zato je ta še posebno primerna za moške z okroglim obrazom in s polnimi lici. Če imate ožji obraz, polna brada ne sme biti predolga. Tudi če želite ustvariti videz divjega pustolovca, morate poskrbeti za dnevno nego. To pomeni, da jo morate redno umivati, striči in stilsko oblikovati. Pri tej različici je še posebno pomembno, da uporabite šampon in regenerator za brado, ki bosta poskrbela za mehke in gladke dlačice. Poleg tega morate obraz na predelu ličnic pobriti z brivnikom za mokro britje, s čimer boste ustvarili samozavesten in eleganten videz. Nasvet: Olje za nego pomaga pri srbenju in poskrbi za razkošen videz. Za končni finiš s stilskim videzom lahko poskrbite z glavnikom in s kremo za nego brade.

Nega brade: Nasveti in triki

Za delo v pisarni in pri konservativnejših poklicih brada ne sme biti predolga. Običajno lahko urejeno brado brez težav nosimo tudi v službi, zato smo za vas izbrali najboljše nasvete in trike za pravilno nego. Umivanje, striženje, stilsko oblikovanje – z ustreznimi izdelki in pripomočki boste poskrbeli za urejen videz, ki bo očaral vse ženske okrog vas.

 

  • Pravilna nega je ključnega pomena, če želite, da boste vi in vaša brada videti urejeni. Tako kot lase, morate tudi brado redno umivati. Pri tem priporočamo uporabo posebnega šampona za nego brade, izberete pa lahko tudi blag šampon za lase. Poznamo tudi posebna negovalna mila. Šampon za prhanje ni najprimernejši, saj odstranjuje maščobo in bradi odvzema potrebno vlažnost.
  • Vsak moški s poraščenim obrazom mora imeti ustrezen set za nego. Odvisno od tega, ali se raje odločite za suho ali mokro britje, uporabite električni brivnik, brivnik za mokro britje za konture in krtačo za nanos mila oziroma pene za britje.
  • Občasno lahko kožo in brado razvajate tudi s pilingom za obraz. Z redno uporabo boste na ta način zmanjšali količino vraščenih dlačic.
  • Včasih je koža zaradi rasti brade razdražena in začne srbeti. V tem primeru kože nikar ne praskajte, saj boste tako situacijo samo poslabšali. Namesto tega raje uporabite nežno vlažilno kremo, ki bo kožo pomirila in navlažila.
  • Od trdih do žametno mehkih dlačic: Posebni izdelki za nego naredijo dlačice in kožo gladke in poskrbijo za čudovit ten. Tak izdelek je na primer dragoceno negovalno olje. Nasvet: Med dlanmi podrgnite eno do tri kapljice (odvisno od dolžine) in olje porazdelite po bradi, pri čemer dlačice vedno gladite v smeri navzdol.
  • Nega brade je z ustreznimi izdelki dvakrat zabavnejša. Tak izdelek je na primer krema za brado, ki bo poudarila stilski videz in poskrbela za sijoč lesk. Uporabite jo lahko za oblikovanje in nego retrostilov, kot so brki in polna brada. Nasvet: Majhno količino podrgnite med dlanmi in nanesite na suho brado.