dandruff
Nega las | Prhljaj

Znebite se prhljaja

Beli prhljaj na temnih oblačilih je vsekakor zelo moteč in ne preveč prijeten na pogled. Naš strokovnjak dr. Edo Hoting vam bo zaupal, kako se boste hitro in učinkovito znebili prhljaja.

Na začetku vam moramo povedati, da vam zaradi prhljaja ni potrebno biti v zadregi. Polovica ljudi je imela kdaj v življenju težave s prhljajem. Pravzaprav je nastanek prhljaja povsem normalen in zdrav proces. Naša koža se stalno obnavlja. Pri tem stare celice odmrejo na vsakih 28 dni, da bi ustvarile prostor za nove mlade celice. Običajno tega sploh ne opazimo, ker so celice mikroskopsko majhne in z izpiranjem izginejo. Vidne postanejo šele pri čezmerni proizvodnji roževinastih celic.

To ni nujno vedno povezano s suhim lasiščem, ker imajo lahko tudi ljudje z mastnimi lasmi težave s prhljajem. Naš strokovnjak za lase dr. Edo Hoting vas bo seznanil z najnovejšimi znanstvenimi dognanji.

Schwarzkopf: Vsak človek ima prhljaj, ker se lasišče konstantno obnavlja. Zakaj se pri nekaterih ljudeh pojavlja tako močan prhljaj, da pada na oblačila?

Dr. Hoting: Na lasišču imamo posebno kvasovko, ki se imenuje pityrosporum ovale. Če se ta kvasovka preveč razmnoži, se to odraža kot draženje lasišča in pojavi se povečano nastajanje lusk. Nastanek prhljaja je odvisen od individualnih dejavnikov, starosti in klimatskih pogojev. Pomanjkanje svetlobe, še posebno pomanjkanje UV-svetlobe v zimskih mesecih ugodno vpliva na nastanek prhljaja. Prav tako igrajo pomembno vlogo negovalne navade. Če se lasje umivajo preveč redko, to prav tako povzroči večji nastanek prhljaja.

SK: Kdaj moramo zaradi prhljaja obiskati zdravnika?

DH: Če se poleg prhljaja na koži pojavijo srbeče kožne pordečitve, je to lahko znak za vnetje lasišča. Nastanek prhljaja lahko povzročijo tudi določene kožne bolezni, kot je na primer neurodermitis. V teh primerih potrebujete zdravniško pomoč.

SK: Prhljaj in srbečica – ali sta ta dva pojava nujno povezana?

DH: Ne. Rahel prhljaj se razvije brez drugih simptomov. Šele pri močnejšem prhljaju se pojavi tudi srbečica.

SK: Ali lahko pogostejše umivanje las ali trda voda z vsebnostjo apnenca vplivata na nastanek prhljaja?

DH: Na razvoj prhljaja lahko vplivajo podnebni dejavniki in drugi okoljski pogoji, kot sta suh zrak v ogrevanih prostorih in premalo sončne svetlobe pozimi. Škodljivo je tudi prepogosto vroče sušenje las, ki lahko izsuši lasišče in povzroči nastanek prhljaja. Kvaliteta vode, še zlasti trdota vode, pri tem ne igra nobene vloge, ker imajo moderni šamponi v primerjavi z mili tudi v primeru trde vode zelo dober učinek čiščenja in nege. Nastanek prhljaja brez dodatnih motečih spremljevalnih simptomov ni bolezen, temveč se lahko trajno in učinkovito odstrani z ustreznimi kozmetičnimi negovalnimi ukrepi, zlasti s šamponi proti prhljaju.

SK: Ali lahko prhljaj nastane tudi na mastnem lasišču?

DH: Da. Pri povečanem delovanju žlez lojnic se sicer prhljaj drži skupaj, vendar je kljub temu prisoten.

SK: Ali je potrebna trajna uporaba šamponov proti prhljaju, če smo imeli enkrat težave s prhljajem?

DH: Ne. S pravilno nego se lahko prhljaj hitro in trajno odstrani. Tako ni potrebno, da bi vse življenje uporabljali šampone proti prhljaju. Če dobite prhljaj, vam priporočamo visokoučinkovite in zanesljive šampone proti prhljaju. Takšni šamponi vsebujejo sestavine, kot je na primer cinkov pirition, ki učinkovito odpravlja čezmerno razmnoževanje kvasovk na lasišču in tako zmanjšuje ponovno nastajanje prhljaja.

SK: Ali šamponi proti prhljaju niso preveč agresivni do las?

DH: Ne. Šampone proti prhljaju lahko brez pomislekov redno uporabljate in jih tudi dlje časa pustite delovati na lasišču (približno dve minuti). Na ta način učinkovina deluje dlje časa. Poleg tega priporočam pogosto umivanje las za odstranjevanje odmrlih lusk.

Kaj lahko sami naredite proti prhljaju:

  • Preprečite kakršnokoli draženje lasišča, ki ga lahko povzroči prevroča voda pri umivanju las, močno drgnjenje las z brisačo, premočno krtačenje ali prevroče sušenje las
  • Če ste pri sebi opazili prhljaj, potem kože na lasišču dodatno ne obremenjujte z barvanjem, ravnanjem ali trajno
  • Šamponi proti prhljaju lahko suhe in cepljene lase še bolj izsušijo. Zato za nego las in lasnih konic po vsakem umivanju uporabite balzam ali masko
  • Slaba prehrana ali prevelik stres sicer neposredno ne povzročata prhljaja, vendar lahko ta problem povečata
Odkrijte: Prhljaj