Ženska z lasmi brez prhljaja
Nega las | Prhljaj

Poslovite se od prhljaja in mastnih las: Kako lase ohraniti sveže

Pravkar ste si umili lase, toda ti so takoj videti mastni in polni prhljaja – kar deluje nenegovano. To vsekakor lahko ogrozi vašo popolno stilsko podobo. Vendar ni razloga za zaskrbljenost. V nadaljevanju vam bomo povedali, kako se lahko znebite mastnih las in prhljaja. 

Prhljaj je sam po sebi povsem normalen pojav, saj je prisoten vsakodnevno in pri vseh ljudeh. Koža na lasišču se obnavlja vsake štiri tedne. Običajno so kožne luske tako majhne, da so skoraj povsem neopazne. Šele v kombinaciji s čezmerno proizvodnjo maščobe na lasišču postanejo resen in nadvse nadležen problem, saj se zlepijo, poleg tega se oprimejo las. Čezmerno proizvodnjo maščobe (sebum) lahko povzročijo stres pa tudi hormonske spremembe (na primer v času nosečnosti). Posledica je lahko srbeče lasišče, lasje pa se pogosto zmastijo kmalu po umivanju. To je lahko še posebno velik problem, če imate slab dan za pričesko. V tem primeru stilsko oblikovanje zagotovo ni zabavno. Tu naredimo piko! Sledite našim petim korakom, ki vam bodo pomagali pri teh težavah.

 1. Lase umivajte s posebnim šamponom
  Posebni šamponi, ki so zasnovani za mastne lase, pomagajo vzpostaviti ravnotežje in odstranijo odvečno maščobo, obenem pomirjajo in zmanjšujejo srbenje. Čistilni šampon je treba uporabiti dva- do trikrat tedensko. Nasvet: Če si lase umivate vsakodnevno, izmenično uporabljajte šampon za nego mastnih las in zelo nežen šampon. Tako boste preprečili, da bi se lasišče izsušilo in da bi bila koža še bolj razdražena. Če želite narediti nekaj za preventivno preprečevanje prhljaja in mastnih las, uporabite čistilni šampon enkrat tedensko.


 2. Pravilno umivanje mastnih las s prhljajem
  Lase pred umivanjem dobro prekrtačite. Tako boste prhljaj ločili od lasišča, obenem boste lase razvozlali. Umijte jih z mlačno vodo. Uporabite šampon proti prhljaju in ga pustite delovati nekaj časa, da razvije svoj učinek, nato pa lase izperite. Za dodatno nego lahko uporabite negovalno masko ali regenerator. Nasvet: Negovalne preparate nanesite samo na konice in na preostalo dolžino, nikakor ne na lasišče, saj bi ga s tem dodatno zmastili.


 3. Pravilno sušenje mastnih las s prhljajem
  Vročina, ki jo povzroči uporaba sušilnika, dodatno lahko draži lasišče. Toda najbrž ne želite zapustiti doma z mokrimi lasmi. Če se sušilniku ne morete izogniti, vselej izberite nižjo stopnjo pihanja, pazite na to, da zrak ne bo preveč vroč. Nasvet: Lase vrzite preko glave in jih osušite na ta način, saj je to veliko nežnejše do lasišča. Kadarkoli je to mogoče, vam svetujemo, da jih osušite na zraku.


 4. Zmerna uporaba izdelkov za stilsko oblikovanje
  Da lasje ne bodo še bolj mastni, morate uporabljati izdelke za stilsko oblikovanje varčno (kot je na primer vosek), saj to dodatno lahko obteži lase. Negovalnih preparatov ne nanašajte na korene, temveč samo na preostalo dolžino in konice. Pretirana uporaba laka prav tako lahko povzroči videz mastnih las in srbeče lasišče. Dovolj bo nekaj kratkih pršenj. Previdnost svetujemo tudi pri uporabi negovalnega olja, ki je namenjeno samo negi suhih konic!


 5. Prva pomoč za mastne lase
  Vaši lasje dopoldne niso videti preveč sveži – vendar pa zvečer načrtujete zmenek? Nobena težava. V tem primeru lahko uporabite čudežno sredstvo, ki se imenuje šampon za suho umivanje. Četudi s tem izdelkom ne morete nadomestiti običajne rutine umivanja s šamponom, pa z njim v trenutku lahko osvežite lase, saj vpije odvečno maščobo na lasišču. Suhi šampon nanesite neposredno na mastne predele, nanesite z razdalje približno 20 centimetrov. Na kratko popršite po laseh, pregnetite s prsti, nato pa jih prečešite.
Odkrijte: Prhljaj