yellow-tinge-in-blonde-hair
Barva las | Nega barvanih las

Rumenkasti odtenek pri blond barvi las

Večina žensk si želi od nove barve las predvsem naraven videz in visok lesk. Toda včasih barvanje las, vsaj na začetku, nima želenega učinka. Pri blondinkah je še posebno nezaželen rumeni podton, ki proseva skozi čudovito blond barvo. Povedali vam bomo, zakaj nastane in kako se ga lahko znebite. 

Blond največkrat povezujemo s pridevniki, kot so atraktivno, živahno, razigrano in mladostno. To je zagotovo razlog, zakaj je ta barva med najbolj zaželenimi in zakaj se zanjo pogosto odločimo. S temnejše na svetlo blond: Zagotovo enako pomembna tema tako za rjavolaske kot tudi za naravne blondinke. Zaradi posvetljevanja takšna sprememba barve ne povzroča nobenega problema, ne glede na tip las. Beljenje spada k najbolj izrazitim spremembam, zato je tudi pri posvetljevanju doma potrebna previdnost. Včasih se kljub vsem previdnostnim ukrepom pojavijo neželeni stranski učinki, kot je na primer rumenkasta obarvanost. V nadaljevanju vam bomo predstavili zanimive nasvete in trike, s katerimi boste enostavno odstranili rumenkasti podton. Toda začnimo najprej pri osnovah posvetljevanja. 

Vse, kar morate vedeti o posvetljevanju

Vse, kar morate vedeti o posvetljevanju
© Getty Images

Sijoča lepota: Blond je najbolj priljubljena barva številnih žensk

Četudi je pri prehodu na blond barvo las pogosto govor o ''barvanju'', to pravzaprav ne drži, če smo povsem natančni. Izdelki za posvetljevanje namreč ne vsebujejo barve, temveč odstranjevalec barve, kot je denimo vodikov peroksid. Ta lasem pri posvetljevanju, bodisi doma bodisi pri frizerju, odvzame naravne barvne pigmente in lase s tem pobeli. V času delovanja lasje prehajajo skozi različne vmesne faze, od rdeče, oranžne do rumene, ki je zadnja stopnja, preden dosežemo blond.

 

Zakaj se pojavi rumenkasti odtenek pri blond laseh?

Rumenkasti podton ima lahko dva različna vzroka: Bodisi zaradi nepravilne uporabe posvetljevalca ali zaradi nepravilne izbire barvnega odtenka. 

Rumenkasti podton pri blond laseh zaradi nepravilne uporabe posvetljevalca

Pogosto se rumenkasti podton pojavi zaradi prehitrega izpiranja izdelka za posvetljevanje. Veliko žensk v času postopka nadzira status posvetlitve, pri tem pa se včasih prestrašijo, ko opazijo, da je barva postala oranžna namesto blond, in čas delovanja prekinejo prehitro. Zaradi prezgodnjega izpiranja izdelka za posvetljevanje nastane rumenkasti podton. Pri tem številne uporabnice ne vedo, da optični pojav ni nezgoda pri barvanju, temveč zgolj vmesna stopnja. Bodite potrpežljivi in pustite izdelek delovati tako dolgo, kot je predpisano v navodilih. V tem primeru ne bo o oranžnem in rumenkastem podtonu ne duha ne sluha …

Kako preprečiti rumenkasti podton: Upoštevajte navodila za uporabo na izdelku za posvetljevanja. To še posebno velja v času delovanja. Posvetljevalca ne pustite delovati na laseh predolgo niti premalo časa, temveč dosledno upoštevajte navodila. 

Kako odstraniti rumenkasti podton: Postopek posvetljevanja še enkrat ponovite z istim izdelkom in nadomestite preostali čas delovanja. Če ste na primer izdelek za posvetljevanje izprali deset minut prezgodaj, pri naslednjem nanosu le-tega pustite delovati točno deset minut, kolikor vam je zmanjkalo pri prvi aplikaciji.  

Rumenkasti podton pri blond laseh zaradi nepravilne izbire izdelka za posvetljevanje

Dosledno ste upoštevali čas delovanja, vendar pa imajo lasje kljub temu rumenkasti podton? V tem primeru je izdelek za posvetljevanje morda prešibek za vašo osnovno barvo las.  

Kako preprečiti rumenkasti podton: Že pred nakupom posvetljevalca lahko na embalaži preverite, kakšen bo barvni rezultat pri vaših laseh. Na vsaki embalaži so predstavljene različne osnovne barve in rezultat po nanosu določenega izdelka za posvetljevanje. Primerjajte svojo naravno barvo s sliko na embalaži in poiščite primeren izdelek za posvetlitev.

Kako odstraniti rumenkasti podton: Če z rezultatom niste zadovoljni, lahko postopek posvetljevanja ponovite. Uporabite nekoliko šibkejši posvetljevalec, saj so vaši lasje že bili predhodno posvetljeni.

Lasje imajo samo rahel rumenkasti odsev?

S kozmetičnimi preparati, kot je na primer srebrni šampon, lahko učinkovito odstranite rumenkasti podton. Ta specialni izdelek vsebuje modrovijolične barvne pigmente, ki optično izravnajo rumenkasti odtenek, saj so to komplementarne barve. Rumenkasti podton se po določenem času izpere, saj se barva odlaga zgolj na površini. Rezultat je lahko pri tej metodi zelo različen. Še vedno niste zadovoljni? Potem lahko srebrni šampon uporabite tudi večkrat, vendar maksimalno pri vsakem drugem umivanju las.

Optimalna nega za posvetljene lase

Optimalna nega za posvetljene lase
© Getty Images

Blond je pojem lepote: Pravilna nega je najboljši lepotni tretma za posvetljene lase

Če imate posvetljene lase, jim morate privoščiti izdatno nego, kar še zlasti velja po odstranjevanju rumenkastega podtona. Tako boste ustvarili nov lesk in povsem naraven videz. Idealna izbira je intenzivna negovalna maska z dragocenimi olji in izvlečkom citrusov, blond barvo osveži in obenem odstrani rumenkasti podton. Poleg tega negovalne učinkovine poskrbijo za nežno razvajanje po napornem postopku posvetljevanja, ki lase obremenjuje. 

Schwarzkopfov strokovnjak Armin Morbach vam bo v videoposnetku predstavil še več nasvetov za čudovito in sijočo blond barvo las z visokim leskom. 

Videoposnetek: Poškodovane lase spremenite v čudovito razkošje z visokim leskom

Odkrijte: Nega barvanih las