Barva las | Izbira barve za lase

Trajne barva za lase ali barvni preliv?

Nič ne poskrbi za stilsko preobrazbo bolj kot prav sprememba barve las. Toda katera metoda je prava za vas: Trajne barve za lase ali barvni preliv? Da se boste lažje odločili, bomo naredili primerjavo in vam povedali, v čem se razlikujeta obe skupini preparatov, kakšne so prednosti in kakšen rezultat vas čaka pri njihovi uporabi. 

You have already chosen your new hair colour, but are unsure what colouring method to use? There are generally two options: Colouration or hair dye. Which product you should ultimately choose depends on various factors. We help you make the right choice for the new look:

Trajne barve v primerjavi z barvnim prelivom: Vprašanje se glasi, za koliko časa?

Si želite trajne rezultate ali zgolj majhno osvežitev? Način, kako boste prišli do nove barve las je, kot morda tudi slutite, pri tem bistveno vprašanje. Kakor hitro imate namreč odgovor nanj, ste zelo blizu pravi rešitvi glede izbire prave metode za vas. Trajne barve in barvni prelivi se v prvi vrsti razlikujejo po času trajanja oziroma obstojnosti. Kot že pove ime, trajne barve delujejo permanentno, barvni preliv pa je namenjen osvežitvi za določen čas.

Trajne barve v primerjavi z barvnim prelivom: Kako deluje?

Različna stopnja obstojnosti je odvisna od delovanja posameznih preparatov. Pri trajnem barvanju se barvni pigmenti prenesejo v kutikulo, torej v notranjost lasne strukture. Alkalne učinkovine, kot je na primer amonijak, odprejo lasne fibrile in tako ustvarijo prosto pot za nove barvne pigmente, ki se tako lahko dodobra zasidrajo v notranji strukturi, zato se tudi ne izperejo tako hitro, barva pa je zato zelo obstojna. Lasje čez čas zrastejo, barvni narastek pa postopoma vrne naravno barvo. Redno barvanje narastka zagotavlja, da so lasje trajno negovani in lepi. 

Pri barvnem prelivu ni potrebno redno barvanje narastka, saj barvni pigmenti sčasoma zbledijo. To je posledica tega, ker barvni preliv lasne fibrile prekrije samo na zunanji površini. Približno po šestih do osmih umivanjih se barva preprosto izpere. 

Morda poznate še en izdelek v široki paleti trajnih barv – tako imenovane poltrajne barve, ki so nekaj vmesnega. Načeloma delujejo kot trajna barva, saj barvni pigmenti prodrejo globoko v notranjost lasne strukture, vendar pigmenti tako kot pri barvnem prelivu čez čas ponovno zbledijo. Po približno 28 umivanjih se tako povrne naravna barva las. 

Trajne barve v primerjavi z trajnim prelivom: Test ustreznosti

Kaj zmorejo posamezne barve? Za vas smo izbrali prednosti obeh metod za barvanje, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju. 


Prednosti trajnih barv za lase:

- Spremenjen videz: Dosegli boste trajni barvni rezultat, poleg tega lahko svojo barvo las spremenite trajno in radikalno. Popolna izbira za tiste, ki so trdno odločeni glede želenega odtenka. 

- Zapustite sivo cono: S trajnimi barvami lahko sive lase prekrijete stoodstotno, zato so pravi vrelec mladosti.

- Popolno veselje: Z rjave na blond? Brez problema! S trajnimi barvami lahko posvetlite tudi temnejše lase. Izdelki za beljenje vsebujejo namreč tudi vodikov peroksid, ki razbarva temnejše pigmente v laseh. Tako pride svetlejša blond barva resnično lepo do izraza. 


Prednosti barvnega preliva:

- Idealna izbira za vse, ki radi eksperimentirajo. Ker barva ostane na laseh samo za določen čas, lahko brez tveganja preizkusite različne barvne odtenke.

- Nežno do las: Barvni pigmenti se nalagajo na zunanji površini, luskasta povrhnjica (kutikula) se v tem primeru ne odpre. To vam omogoča spremembo barve na povsem nežen način.

- Dodatni lesk: Lahko ostanete pri svoji naravni barvi in jo z barvnim prelivom zgolj poživite. Tako boste ustvarili čudovit lesk. 

Kot vidimo, obe metodi barvanja ponujata številne prednosti. Vaša izbira, ali boste izbrali trajne barve ali barvni preliv, je odvisna od tega, kaj si želite od vaše nove barve in kakšen rezultat želite doseči.