bleaching
Barva las | Beljenje

Beljenje in še veliko več: Pametni načini za posvetlitev vaših las

Si želite imeti blond barvo las? Kar pogumno, drznite si narediti korak naprej in si posvetlite lase! Izbirate lahko med barvanjem ali beljenjem, barvnim prelivom ali pa si omislite blond pramene. Zaupali vam bomo, kako delujejo različne metode in kakšne učinke lahko dosežete s posameznimi tehnikami posvetljevanja. 

Najprej vam moramo povedati naslednje: Če želite imeti platinasto blond ali pa se iz rjavolaske spremeniti v blondinko, nobena pot ne bo vodila mimo beljenja. Če sprememba barve ni tako radikalna, če na primer želite prehod iz temnejše blond na svetlejšo, si lahko omislite nekoliko nežnejšo metodo posvetljevanja. Se sprašujete, kakšen učinek boste dosegli? Želite zablesteti s trajno barvo ali se spogledujete s kratkotrajnim barvnim učinkom? V nadaljevanju vam predstavljamo različne možnosti vključno z nasveti in triki. 

Zadetek v polno: Čudovita blond barva las z metodo beljenja

Z beljenjem lahko dosežete posvetlitev za do osem odtenkov, vendar je ta kemični proces za lase bolj obremenjujoč kot barvanje. Rezultat pa je zato toliko bolj impresiven, saj bodo lasje zablesteli s čudovito blond barvo. 

Učinek: Na voljo so številni izdelki za beljenje; lahko izberete preparat v obliki prahu, kreme ali gela, postopek pa je v vseh primerih enak. Najprej se odpre luskasta povrhnjica, nato pa se na lase nanese mešanica z vodikovim peroksidom – ta se lahko razlikuje glede na procentualni delež in v skladu s tem v večji ali manjši meri razgradi naravne barvne pigmente, lasje pa posledično postanejo svetlejši. Postopek je trajen, to pomeni, da so lasje trajno posvetljeni. Ker lasje rastejo, se sčasoma pojavi narastek. 

Mimogrede: Postopek posvetljevanja prehaja od rdečkastega do rumenkastega in vse do končnega blond odtenka. Zato je bistvenega pomena, da se natančno držimo predpisanega časa delovanja. Če barvo izperete prehitro, lahko ostane na laseh rdečkasta ali rumenkasta niansa. Če mešanico za posvetlitev pustite delovati predolgo, so lasje izčrpani in porozni, poleg tega lahko postanejo lomljivi. Zato je vsekakor najbolje, da se držite navodil in vse bo lepo blond … pardon, dobro! 

Ste se naveličali barve las: Barvanje namesto beljenja

Tudi z barvanjem lahko lase posvetlite za do dve niansi. Ta metoda je lasem veliko prijaznejša kot beljenje, saj je koncentracija vodikovega peroksida bistveno manjša. Takšna metoda je idealna, če želite za samo odtenek svetlejšo blond barvo las ali pa bi radi vnesli zgolj nekaj barvnih odsevov. Na primer odtenek zlatoblond, nianso s pridihom bakrene ali pa pepelnato biserni odtenek. P. S. Barva je poleg tega odlično sredstvo za prekrivanje prvih sivih las. 

Učinek: Tako kot pri beljenju se tudi pri barvanju odpre luskasta povrhnjica, vendar barva ne samo odstrani naravne barvne pigmente, temveč jih istočasno nadomesti z novimi oziroma umetnimi. Rezultat je trajen. Te barve torej ne moremo hitro ponovno izprati, temveč je treba počakati, da lasje zrastejo, saj so novi barvni pigmenti tako rekoč 'zaklenjeni' v notranjosti lasne strukture. 

Mimogrede: Barve prepoznate po tem, da je treba pred uporabo premešati dve komponenti, in sicer barvno kremo in razvijalec. Tudi tako imenovani intenzivni prelivi so sestavljeni iz dveh komponent, vendar se sčasoma izperejo. Poleg tega lahko v različnih linijah barv za lase najdemo tudi tako imenovane posvetljevalne preparate, s katerimi lahko lase posvetlite za največ štiri odtenke in obenem vnesete trajne pramene v pastelnih odtenkih. 

Posvetlitev na določenih mestih: Prameni namesto blondiranja

Prameni so odlična možnost za ustvarjanje svetlih utrinkov v laseh. Metoda je lasem zelo prijazna, lasje pa bodo naravnost zasijali. 

Učinek: Načeloma prameni temeljijo na istem principu kot beljenje. Postopek posvetljevanja je enak, vendar je za pramene značilno, da se naredijo samo na določenih mestih in ne po celem lasišču. Prav zato je metoda veliko bolj prijazna kot barvanje. Če si želite ustvariti pramene doma, bo najbolje, če vam bo pri tem pomagala vaša najboljša prijateljica, kar še posebno velja za lase na zadnjem delu glave. Lahko pa uporabite tudi katerega od pripomočkov, s katerimi vam bodo prameni zagotovo uspeli. Odvisno od tehnike nanašanja lahko tanke pramene ustvarite s havbo, skozi katero potegnete drobne pramenčke, medtem ko lahko bolj široke pramene oblikujete s čopičem ali aplikatorjem, ki sta priložena preparatu. V navodilih za uporabo ali videoposnetkih lahko vidite, kako se postopek izvede.  

Mimogrede: Zelo naravno in izjemno učinkovito delujejo kombinacije različnih svetlih blond pramenov. Za to potrebujete nekaj spretnosti, seveda pa pri tem velja, da vaja dela mojstra.

Nežen pristop: Barvni preliv namesto beljenja

Če želite imeti svetlejšo barvo, načeloma barvni preliv ne zadošča. Vendar pa je barvni preliv najboljša izbira, če želite ustvariti zanimive barvne učinke. Tako si lahko omislite različne zlatoblond, rdečerjave ali svetlo rjave odseve, vse od odtenkov v barvi medu do jantarjeve, karamelne ali odtenka caffe latte.  

Učinek: Prelivi v nasprotju z barvo za lase ali beljenjem ne prodrejo globoko v notranjost lasne strukture, temveč barvne pigmente odlagajo neposredno na luskasti povrhnjici. Zaradi tega je preliv zelo nežen, lasem pa podeli zelo intenziven lesk, ki je posledica bolj izrazitih svetlobnih odsevov, ki jih pričarajo barvni pigmenti. 

Mimogrede: Če niste zadovoljni z barvnim rezultatom, vam ni treba vztrajati več mesecev, saj preliv ni tako obstojen kot barva za lase ali beljenje. Tukaj je pomembna stopnja obstojnosti: Prva stopnja označuje barvni preliv, ki se lahko izpere in se ohrani približno šest do osem umivanj. Pri intenzivnih barvnih prelivih (druga stopnja) se oksidacijske barve premešajo z vodikovim peroksidom, ohranijo pa se lahko do 24 umivanj. 

Postopno posvetljevanje: Sprej za blond barvo las

Če ne želite poseči po barvi, si lahko omislite sprej za posvetlitev. Nanesite ga na lase s pršenjem v kratkih nanosih in si pričarajte čudovit blond odtenek. Vaši lasje bodo videti, kot bi jih poljubilo sonce!

Učinek: Ker toplota poudari učinek spreja za blond barvo las, ga morate nanesti pred sušenjem. Tako se lasje postopoma posvetlijo z zelo majhno količino vodikovega peroksida. Spreja za posvetljevanje ni priporočljivo nanašati vsakodnevno, temveč samo kratek čas. Na primer, če lasje v zimskem času postanejo nekoliko temnejši in bi želeli vnesti nekaj svetlobnih odsevov. 

Mimogrede: V času ko uporabljate sprej za posvetljevanje, lasem enkrat tedensko privoščite intenzivno masko. Tako bodo ostali zdravi in sijoči. 

Odkrijte: Beljenje

Sorodni članki