Ženska s pričesko v stilu balayage ali ombré
Barva las | Barvanje

Kakšna je razlika med tehnikama barvanja balayage in ombré?

Poznamo veliko različnih tehnik barvanja, med katerimi sta najbolj priljubljeni predvsem dve. V mislih imamo balayage in ombré. Po čem se razlikujeta in kakšen rezultat lahko dosežemo s posamezno tehniko? V nadaljevanju vam bomo pojasnili razlike.

Zdi se, kot da je vsak mesec na obzorju nova tehnika barvanja! Nam je všeč, saj pričeske še nikoli niso bile tako pestre in raznolike kot v sodobnem času. To, kar združuje veliko večino barvnih trendov, je naraven videz. Široki prameni, ostri barvni prehodi ali intenzivna barva na lasišču so skorajda zašli v pozabo. Med najbolj priljubljene tehnike barvanja v sodobnem času nedvomno spadata balayage in ombré, o katerih ste že zagotovo slišali – toda po čem natančno se razlikujeta? V nadaljevanju vam bomo pojasnili razlike med njima, da boste pripravljeni za naslednji obisk frizerskega salona.

Kaj je značilno za tehniko balayage?

Ženska s pričesko v stilu balayage

S tehniko balayage lahko ustvarite izjemno naravno barvo las – brez vidnega narastka!

Ime izvira iz francoske besede ''balayer'', kar pomeni ''pometati''. V prenesenem pomenu bi lahko dejansko rekli, da barvo s čopičem nanašamo na lase, kot bi vihteli ''metlico''. V bistvu se barva na lase nanaša s čopičem, pri čemer se frizerski mojster odloči, katere pramene bo pobarval in katerih ne. Na ta način je končni rezultat videti edinstven in zelo naraven. Prav tako se lahko razlikuje tudi intenzivnost barve posameznih pramenov. Tehnika balayage je primerna tako za ženske z blond kot tudi z rdečo in rjavo barvo las. Poleg tega se barva ne nanaša neposredno na lasišče, zato je ni treba pogosto obnavljati. Pričeska v stilu balayage je popolna izbira za tiste, ki obožujete vse, kar je naravno, nezapleteno in stilsko.

Kaj je značilno za tehniko ombré?

Ženska s pričesko v stilu ombré

Glavna značilnost tehnike ombré: Temnejša barva las na lasišču in svetlejša na konicah

Za razliko od balayage pri tehniki barvanja ombré ne barvamo posameznih pramenov, temveč lase pred barvanjem razdelimo na dve polovici. Barvni kontrast se začne na lasišču s temnejšo barvo, ki nato v smeri proti konicam postaja čedalje svetlejša. Najbolj naravno in lepo pride do izraza, če med svetlim in temnim segmentom las ni ostrega prehoda, temveč se barva nežno preliva. Na ta način pričeska deluje kot bi preživeli dopust na vročem soncu. Da bo rezultat s tehniko ombré najlepše pristajal izhodiščni barvi las, vam svetujemo, da delo prepustite profesionalnemu frizerskemu mojstru.

Pravilna nega za lase v stilu ombré in balayage

Kot pri vseh drugih tehnikah barvanja tudi pri pričeskah v stilu balayage in ombré lasje potrebujejo posebno nego. Priporočamo uporabo regeneratorja in šampona iz iste linije, saj boste tako poskrbeli za usklajeno delovanje negovalnih učinkovin. Izdelki za pobarvane lase zagotavljajo popolno nego ter dolgotrajno in sijočo barvo. Nasvet: Pred sušenjem s sušilnikom ali vročim stilskim oblikovanjem vedno uporabite sprej pred toplotnimi učinki. Če so vaše konice po barvanju videti izsušene, lahko uporabite posebne negovalne serume, ki bodo poškodovanim konicam zagotovili ustrezne učinkovine, lasje pa bodo ponovno videti gladki in voljni. Pomaga lahko tudi nekaj kapljic dragocenega olja, ki ga pogrejete med dlanmi in vtrete v lase. Za dodatno nego enkrat do dvakrat tedensko poleg tega uporabite negovalno masko za lase.