Schwarzkopf Pomoč za lase

Izpadanje las ni razlog za paniko!

Povsem normalno je, da izgubimo od 50 do 100 las dnevno. Nekaj drugega pa je, če se zjutraj zbudite in na vzglavniku ali krtači najdete cel šop las. Če vam lasje izpadajo, morate ohraniti mirno kri in poiskati razlog.

 • Izpadanje las
  Ne obupajte! Obstaja veliko različnih načinov, kako se zoperstaviti izpadanju las
  © Stockbyte

  V normalnem stanju so biološki procesi na lasišču v ravnovesju. Lasje po določenem času izpadajo in zrastejo novi. Gre za naraven proces, ki je povezan z različnimi fazami rasti las. Če se naravno ravnovesje poruši, lahko to privede do povečanega izpadanja las. Seznanili vas bomo z možnimi vzroki in vam posredovali nekaj nasvetov, kako ublažiti in zaustaviti izpadanje las. Če opažate izpadanje las več kot šest mesecev, morate vsekakor obiskati dermatologa ali svojega zdravnika.

 • 1. Izpad las zaradi hormonov

  Naš hormonski sistem je zelo občutljiv in se silovito odzove že na najmanjše spremembe. Običajno je za lepe goste lase odgovoren ženski spolni hormon estrogen. Veliko bodočih mamic pozna senzacionalen push-up učinek v času nosečnosti, ko je tega hormona več. Moški hormoni, ki jih imenujemo androgeni, na rast las nimajo tolikšnega vpliva. Pri ženskah so prisotni v obdobju menopavze in se v stresnih situacijah povečano izločajo. S tem se poruši hormonsko ravnovesje, kar lahko povzroči izpadanje las. V skrajnem primeru dermatolog predpiše antiandrogenska sredstva. Včasih pomaga, da se preprosto umirimo in poskrbimo za dovolj prostega časa in razvedrila. Nadaljnji vzrok za izpad las je lahko tudi funkcijska motnja ščitnice. Krvna preiskava vključno s hormonskim testom bo takšno diagnozo zagotovo potrdila.

 • 2. Izpadanje las (lomljenje las) zaradi nepravilne nege

  Lasje so zelo trpežni, vendar zaradi prevelikih in prepogostih obremenitev lahko postanejo krhki in lomljivi. Prepogosta beljenja, pogosto menjavanje barve za lase, trajna ali zelo pogosta uporaba likalnika za lase predstavljajo veliko obremenitev. To sicer ne povzroči neposredno izpadanja las, vendar lahko povzroči lomljenje las. Lasje se odlomijo pri lasišču. Poškodovani lasje so videti kot strnišče. Izpadanje las lahko povzroči kemični postopek, npr. beljenje las ali oblikovanje trajne, zlasti če, na primer, belilo predolgo ostane na lasišču. V tem primeru pomaga, da lasišča in las ne obremenjujemo dodatno. Uporabite manj šampona, lase manjkrat umijte in jih ne obremenjujte s pretiranim stilskim oblikovanjem. Če je mogoče, se za določen čas odpovejte toniranju ali barvanju ali pa uporabljajte lasem prijazne izdelke.

 • 3. Izpadanje las zaradi pomanjkanja vitaminov

  Zdravi lasje potrebujejo uravnoteženo prehrano, bogato z vitamini in minerali. Enostranska prehrana lahko povzroči izpadanje las. Zelo škodljive so tudi nekatere enostranske diete. Lasje potrebujejo uravnoteženo prehrano, ki vsebuje veliko sadja in zelenjave, mlečnih izdelkov, kot so jogurt in skuta, ter pusto meso, morske ribe, polnozrnate izdelke, oreščke in kvalitetna olja. Če vaša prehrana ni najbolj idealna, si lahko pomagate s posebnimi kapsulami za lase, ki vsebujejo biotin, niacin, cink in vitamine B6, B12, A, E.

 • 4. Izpadanje las zaradi oslabelega imunskega sistema

  Izpadanje las je lahko tudi zapoznela posledica infekcije ali oslabelosti imunskega sistema. Če ste imeli gripo prejšnjo zimo, se lahko zgodi, da se spomladi pojavi izpadanje las. Izpadanje las ponavadi ponovno izgine v obdobju treh mesecev, ko se poškodovane lasne korenine obnovijo.

 • Naši nasveti proti izpadanju las

  • Nasvet 1:

   Las ne češite, ko so mokri, ker so takrat še posebno občutljivi in se zlahka izpulijo. Lase predhodno osušite in jih nato previdno razčešite z glavnikom z velikimi zobci

  • Nasvet 2:

   Izpadanje las v krožni obliki se najverjetneje lahko pripiše motnji v delovanju imunskega sistema. V tem primeru si lahko pomagate s preparati, ki vsebujejo cink. Svetujemo vam, da jih preizkusite, saj vam bodo zelo koristili. Upoštevajte predpisan odmerek, ki ga ne smete prekoračiti

  • Nasvet 3:

   Ljudje, ki trpijo zaradi hormonsko pogojenih aken, imajo pogosto tudi problem izpadanja las. Če uporabljate kontracepcijske tablete, vam lahko zdravnik predpiše kontracepcijsko sredstvo z antiandrogenskim učinkom, ki pomaga zoper oboje

  • Nasvet 4:

   Izpadanje las lahko povzročijo tudi določena zdravila za zdravljenje malarije, tromboze ali uravnavanje visokega krvnega tlaka. Zato vam svetujemo, da skrbno preberete priložena navodila ali povprašate vašega zdravnika