Schwarzkopf Pomoč za lase

Kaj narediti proti lomljenju las?

Kaj narediti proti lomljenju las?
Naredite konec cepljenju las: Mi poznamo formulo za zdrav videz!
© Fotolia

Prva pomoč za poškodovane lase! Če so lasje krhki in lomljivi, je treba ustrezno ukrepati. Kakšni so razlogi in kako narediti konec razcepljenim konicam? V nadaljevanju vam bomo podali koristne nasvete za preprečevanje lomljivosti. Problem bomo zelo natančno raziskali in vam posredovali rešitve – da bodo vaši lasje ostali zdravi ter bodo imeli lep in zdrav videz. 

 • Lepota pregovorno prihaja od znotraj. Pri laseh ni veliko drugače. Če so zdravi in imajo dragocene hranilne učinkovine, so pojem lepote. Toda kaj storiti, če lasje niso videti lepi po zunanjosti, če na primer lomljivost preprečuje brezhiben videz čudovitih, razkošnih in voljnih las z visokim leskom? Potem je treba vsekakor najti razlog in ukrepati z ustreznimi sredstvi, ki zagotavljajo čudovit videz in dolgotrajno obstojnost. To je vsekakor primer za naš svetovalni kotiček, kjer vam bomo predstavili koristne nasvete za to težavo. 

 • Kaj je lomljenje las?

  ljudi meni, da sta lomljivost las in cepljenje konic eno in isto. To ne drži. Cepljenje pomeni, da so konice poškodovane in se zato razcepijo na več delov. Pri lomljenju so opazne bolj izrazite strukturne poškodbe. Prepoznamo jih po majhnih belih točkah, ki kažejo na to, da so lasje nalomljeni ali celo prelomljeni. Takšni prelomi se ne pojavijo samo v predelu konic, temveč povsod na laseh, ki so zato zelo krhki in imajo slamnat videz. Načeloma se ta problem lahko pojavi pri vseh dolžinah in vseh tipih. Najbolj prizadeti so največkrat dolgi in/ali občutljivi lasje, ker so za to bolj dovzetni, poleg tega zavzemajo veliko površino. 

 • Kakšni so vzroki?

  Načeloma lomljenje las nastane zaradi zunanjih vplivov, ki povzročijo, da se lasje izsušijo, poleg tega vplivajo na elastičnost in poškodujejo površinsko strukturo. Poleg okoljskih dejavnikov je lahko to posledica preveč agresivnega stilskega oblikovanja in pomanjkanja nege. V nadaljevanju navajamo razloge.

 •  
  • Intenzivno ali nepravilno krtačenje, tupiranje, grobo česanje mokrih las
  • Premočan pritisk, na primer zaradi gumijastih trakov ali sponk za lase
  • Pogosto barvanje, ki odpre luskasto povrhnjico, zaradi česar ta postane hrapava
  • Kemična obdelava las, na primer trajna
  • Vročina: Neposredna izpostavljenost sončnim žarkom, pa tudi stilski pripomočki, kot so sušilnik, kodralnik ali likalnik za lase
  • Drgnjenje: Predvsem šali in puliji iz volnenih materialov lahko poškodujejo lasno strukturo
 • Kaj pomaga?

  Ko so lasje prelomljeni, je škoda na žalost nepopravljiva. Toda brez skrbi, prve površinske poškodbe se lahko enostavno odpravijo, s pravilno nego pa lahko ta pojav učinkovito preprečite. V nadaljevanju vam bomo povedali, kako to gre. 

  Nega konic: Konice morate postriči na šest do osem tednov. Tako boste odstranili odlomljene špičke, lasje pa bodo ponovno videti sveži in zdravi. Ker so naše konice in preostala dolžina najstarejši del naših las in so zato doživele že marsikaj, potrebujejo dodatno nego. Lahko izberete posebne serume za nego konic in dragocena olja, ki bodo suhim konicam povrnila vlago ter pomembne hranilne učinkovine, poleg tega boste tako ponovno 'zapečatili' razcepljena mesta. 

  Tretma s keratinom: Frizerja povprašajte o tretmaju s keratinom. Pri tem gre za postopek glajenja las, ki prihaja iz Brazilije. Keratin je elastična beljakovina in ena glavnih sestavin, ki lase obnavlja od znotraj in jih krepi. Rezultat so močni, gladki in voljni lasje. Keratinska maska je primerna za vse tipe las in deluje do štiri mesece. 

  In še en nasvet za dnevni lepotni ritual: Obstajajo šamponi in regeneratorji, ki vsebujejo keratin in tako pri redni uporabi lase učinkovito varujejo pred lomljenjem. 

  Intenzivna maska za lase: Svojim lasem občasno privoščite izdatno nego v obliki hranilne maske za lase. Vsebuje dragocene učinkovine za obnavljanje poškodovanih las, ki tako ponovno postanejo zdravi, mehki in voljni. Poleg tega številne maske vsebujejo dragocena olja, ki lasem povrnejo vlago. 

  Uporaba brisače: Mokre lase vselej nežno osušite, nikoli jih grobo ne drgnite z brisačo. Mokri lasje so namreč veliko bolj občutljivi in nagnjeni k lomljenju. Prav zato je zelo pomemben nežen pristop. Nasvet strokovnjakov: Namesto klasičnih brisač, ki lahko poškodujejo luskasto povrhnjico in jo naredijo grobo, strokovnjaki prisegajo na (odslužene) bombažne majčke. Ta material je zelo prijazen do las in jim obenem ne odvzame vlage. 

  Več kot vroč zrak: Uporabite ionski sušilnik za lase. Takšni sušilniki lasem odvzamejo manj vlage, poleg tega se zunanja luskasta povrhnjica ponovno hitro zapre, lasje pa dobijo visok lesk. 

  Stilski pripomočki s keramiko: Pri nakupu likalnikov za ravnanje las in kodralnika pazite, da imajo stilski pripomočki keramični premaz. Ta poskrbi za to, da se vročina bolj enakomerno porazdeli, zato boste s pripomočki lažje drseli po laseh in jih s tem manj obremenili. 

  Nežno krtačenje: S krtačo previdno povlecite skozi lase, pri tem vedno začnite v predelu konic. Tako las ne boste dodatno zavozlali, prav tako ne boste odtrgali majhnih vozličkov, ki se pogosto naredijo pri mokrih laseh. Najbolj prijazne za lase so krtače s ščetinami iz naravnih materialov

  Ohranite hladno glavo: Pred sušenjem in stilskim oblikovanjem lase zaščitite s sprejem za zaščito pred vročino. To je vsekakor obvezna zapoved! Visoke temperature lahko namreč poškodujejo strukturo in znatno prispevajo k lomljenju las. Če imate pripomočke za stilsko oblikovanje, pri katerih lahko izbirate med različnimi stopnjami moči, vsekakor izberite nižjo stopnjo.