Schwarzkopf Pomoč za lase

Trpite zaradi prhljaja? Z našo pomočjo boste ta problem trajno odpravili!

420x270
Lepi lasje brez prhljaja – s pravilno nego je to mogoče in povsem enostavno tudi za moške
© diego cervo / Fotolia

Vsi imamo prhljaj na lasišču, ker se koža lasišča konstantno obnavlja. Vendar zelo majhnih lusk ponavadi niti ne opazimo, razen kadar se naravni ritem povsem poruši. Roževinske celice se v tem primeru proizvajajo prekomerno, se nato sprijemajo in kot bele luske odpadajo z lasišča. Zaradi prhljaja so prizadeti predvsem moški. Lahko vas potolažimo in pomirimo: z dosledno nego boste dosegli ponovno ravnotežje in učinkovito odpravili problem prhljaja.

 • Za oblikovanje prhljaja na lasišču je odgovorna kvasovka Pityrosporum ovale oziroma Malassezia furfur. Glivica kvasovka je v majhnih količinah prisotna na lasišču, ne da bi bilo to kakorkoli moteče. Če je lasišče mastno, se glivica čezmerno razmnožuje, tako da nastanejo mastne in rahlo rumenkaste luske, ki so lahko relativno velike. Mastne luske so zelo ugodno okolje za glivice in bakterije, ki povzročajo vnetja s srbečico in pordelost kože. Prhljaj lahko nastane tudi na suhi koži.

  Suhi prhljaj lahko nastane, če lasišče zaradi zunanjih dejavnikov izgubi vlago, na primer zaradi vročine sušilca, suhega zraka v ogrevanih prostorih pozimi ali prevročega prhanja.

 • Prhljaj: Domača nega …

  Običajno lahko prhljaj hitro in trajno odstranimo s posebnim šamponom. Takšen šampon ponavadi vsebuje učinkovine, kot sta octopirox in cinkov pirition, ki učinkovito odstranjujeta kvasovko in s tem preprečita nastajanje prhljaja. Tak šampon uporabite kot posebno kuro za lase, tako dolgo, dokler problem prhljaja ni odpravljen. Šampon nežno vtrite v lasišče in pustite delovati dve minuti, da lahko učinkovina razvije maksimalen učinek. Vsakodnevno umivanje las ni škodljivo, saj se tako odstrani tudi del odpadlih lusk.

 • … ali profesionalna pomoč?

  Če prhljaja ne morete odpraviti s šamponom proti prhljaju, vam priporočamo obisk dermatologa, ki bo hitro ugotovil, kaj je vzrok za neprijetno nastajanje prhljaja. Včasih je vzrok tudi specifično kožno obolenje, na primer nevrodermitis ali seboreja. V tem primeru potrebujete medicinsko pomoč.

 • Kaj vse pomaga proti prhljaju?

  • Izogibajte se vsemu, kar bi lahko kožo na lasišču dodatno dražilo, kot na primer vroče sušenje las ali vroče prhanje, kopanje v vodi s klorom ali uporaba trdih krtač.
  • Poskušajte se čim manj praskati po lasišču. Pri tem vam bo v pomoč učinkovina polidocanol v šamponih in tonikih za lase, ki bo odpravila srbenje. Blažilen in hladilen učinek ima tudi gel iz aloje vere, ki ne masti las.