Schwarzkopf Pomoč za lase

Vzroki za izpadanje las

Vzroki za izpadanje las
Smola: Izpadanje las je nočna mora številnih žensk
© Fotolia

Lase pogosto najdemo na krtači, na blazini pa tudi na naših oblačilih. Lasje imajo določeno življenjsko dobo, zato je izpadanje povsem normalen pojav. Toda če izpadajo v šopih ali se postopoma tanjšajo, moramo vsekakor poiskati vzrok. Pri tem vam bomo pomagali s koristnimi nasveti.

Če se spopadate z izpadanjem las, to vsekakor ni razlog za obup. Naše lasišče ima v povprečju okrog 100.000 las, ki v času rasti prehajajo skozi različne faze. Ena izmed njih je tudi izpadanje, pri katerem se približno 15 odstotkov las nadomesti z novimi. Lahko trdimo, da ima vsak las določeno življenjsko dobo, ki znaša od dve do šest let, zato je to povsem naraven pojav. 

O izpadanju las govorimo šele, ko to presega običajne okvire. To se zgodi, če vam dnevno izpade približno 100 las ali če se lasje vidno stanjšajo. Za zdravljenje je zelo pomembno, da prepoznamo vzroke, ki so do tega privedli. Več tednov lahko traja, preden se dejansko pojavi izpadanje.

Razlikujemo tri vrste izpadanja, ki imajo povsem različno ozadje:

Genetično pogojeno izpadanje je najbolj pogosta oblika, ki prizadene predvsem moške. Faza rasti las je skrajšana, zato ti hitreje izpadajo in sčasoma postanejo tanjši. Najprej se pojavi plešavost na sencih in na čelu, kasneje pa začnejo izpadati tudi lasje na zadnjem delu glave. Pri ženskah se to velikokrat pojavi v obdobju menopavze, vendar se največkrat omeji na temensko območje. 

Pri tako imenovanem difuznem izpadanju se plešavost pojavi po celotnem lasišču, lasje so zelo tanki in redki, opazna je koža lasišča, ki preseva skozi zelo tanke lase. Pri tovrstni plešavosti ni posameznih omejenih območij. Vzroki so lahko različni, pogosto pa lahko to težavo preprečimo s pravilnim pristopom. V nadaljevanju vam bomo prestavili nekaj dejavnikov, ki lahko povzročijo difuzno izpadanje las:

 • Možni vzroki za difuzno izpadanje las

  Vzroki za izpadanje las: Premočno zatezanje

  © Fotolia  

  Vzroki za izpadanje las: Premočno zatezanje

  Nekatere pričeske, na primer strogo oblikovani čopi, lahko močno obremenijo lasišče. To še posebno velja, če jih nosite vsakodnevno, saj je v tem primeru ustvarjen močan pritisk na korene las

  Vzroki za izpadanje las: Stres

  © Fotolia  

  Vzroki za izpadanje las: Stres

  Kadar notranja napetost in druge psihične obremenitve, na primer žalost in skrbi, trajajo več tednov ali celo mesecev, se lahko telo odzove različno, kar se odraža tudi na laseh. Že prisotno izpadanje se lahko zaradi tega samo še okrepi

  Vzroki za izpadanje las: Pomanjkanje hranilnih snovi

  © Fotolia  

  Vzroki za izpadanje las: Pomanjkanje hranilnih snovi

  Neuravnoteženo prehranjevanje, ekstremne diete in prehranske motnje lahko vodijo do podhranjenosti, kar lahko povzroči tudi izpadanje las. Zdravi in močni lasje med drugim potrebujejo vitamin A, železo in beljakovine

  Vzroki za izpadanje las: Hormonske spremembe

  © Fotolia  

  Vzroki za izpadanje las: Hormonske spremembe

  Po rojstvu otroka se spremeni hormonsko ravnovesje v telesu, kar lahko vpliva tudi na vaše lase. Sčasoma se to največkrat uredi samo po sebi. Izpadanje las je včasih posledica jemanja kontracepcijskih sredstev, še posebno ob začetku jemanja, po prenehanju ali zamenjavi tabletk

  Vzroki za izpadanje las: Zob časa

  © Fotolia  

  Vzroki za izpadanje las: Zob časa

  Z leti se lasje pri večini ljudi tanjšajo, prav tako počasneje rastejo, spremeni se tudi njihova struktura 

 • Za krožno izpadanje las (alopecia areata) je značilno hitro oblikovanje enega ali več krožnih, jasno omejenih območij. S to obliko izpadanja se pogosto spopadajo otroci in mladostniki, lahko pa se ponovi tudi po več letih. Vzroki niso dokončno pojasnjeni, zdravniška stroka izhaja iz nepravilnega delovanja imunskega sistema telesa, ki deluje proti lasem, saj jih zaznava kot tujek.

  Za postavitev pravilne diagnoze se je priporočljivo posvetovati z zdravnikom, ki bo ob upoštevanju časa trajanja in intenzitete izpadanja ter drugih možnih simptomov podal strokovno mnenje. Tako boste zagotovo našli najboljšo metodo za zdravljenje.