Schwarzkopf Oblikovanje las

Sponke, zaponke in še veliko več – Majhen vodnik za nepogrešljive stilske pripomočke

Sponke, zaponke in še veliko več
Sponke, zaponke in podobno so nepogrešljivi sopotniki, ki vam nudijo oporo, stabilnost in vsestransko pomoč
© Getty Images

Kakšni stilski pripomočki – pri čemer imamo v mislih sponke, zaponke ipd. – so primerni za posamezne pričeske? V nadaljevanju vam bomo povedali vse, kar morate vedeti o tem, poleg tega vam bomo zaupali, na kaj morate biti še posebno pozorni in kako jih pravilno uporabljati.

 • Praktično, stilsko in nepogrešljivo: Vse to lahko trdimo za sponke in druge stilske pripomočke, ki so povsem nepogrešljivi, če želimo ustvariti popolno pričesko. Preden vam bomo povedali, kakšno vrsto sponk lahko uporabite za različne pričeske, vam bomo predstavili izdelke, ki se uporabljajo v ta namen.

 • Sponke

 • Sponke, zaponke in še veliko več
  Dekorativno in praktično: Sponke za različne (stilske) potrebe
  © Fotolia

  Sponke, ki jih pogovorno imenujemo tudi špange, na našem seznamu niso zaman povsem na vrhu, saj so zaradi svojega praktičnega vidika nadvse priljubljene. Z njimi lahko v trenutku ukrotite drobne laske, odlične so tudi za pritrjevanje različnih modnih dodatkov. Če imate občutek za estetiko, lahko z njimi ustvarite zanimivo umetniško delo. Predstavljamo vam nekaj zanimivih idej >> Sponke: Popoln modni dodatek za lase.

  Tipične lastnosti: Kovinska sponka je na eni strani povsem gladka, medtem ko ima na nasprotni strani rahlo valovito strukturo. Zaobljene konice so zaščitene z majhno bučko iz umetnih materialov, zato da ne poškodujemo lasišča.

  Uporaba: Sponko vstavimo tako, da je na spodnji strani valovita struktura, zgornja pa je ravna. Zakaj? Na ta način se sponka namreč veliko bolje prilega obliki glave, poleg tega zagotavlja večjo obstojnost.

 • Lasnice

 • Sponke, zaponke in še veliko več
  Spoznajte nevidno čudežno sredstvo za visokospete pričeske
  © Fotolia

  Lasnice igrajo zelo pomembno vlogo pri oblikovanju pričesk, čeprav velikokrat delujejo iz ozadja, saj so pogosto tako rekoč nevidne. Z njimi lahko povsem enostavno spnete posamezne pramene ali pa jih uporabite pri urejanju čopa. Poleg tega so nepogrešljive pri oblikovanju visokospetih pričesk. Odlikujejo se po svoji filigranski obliki in povsem ravnih linijah, ki omogočajo fleksibilnost in raznolikost.

  Tipične lastnosti: Imajo obliko črke U in simetrično cikcak strukturo, ki je enaka na obeh straneh, konice se iztekajo povsem ravno.

  Uporaba: Lasnico rahlo razprite, nato pa jo v lase oziroma pričesko potisnite samo do polovice. Enkrat jo zasukajte, tako da povsem ''izgine'' oziroma se skrije v laseh. 

 • Zaponke

 • Sponke, zaponke in še veliko več
  Zanesljivo in stabilno: Zaponka je idealna, kadar nimate časa
  © Manufactum

  Zaponke za spenjanje las so morale v zadnjih letih kar precej ''prestati'', saj so zaradi pomanjkanja trendovskega potenciala skoraj zašle v pozabo. Prijel se jih je sloves prejšnjih časov in modne preživelosti, pa vendar je takšna zaponka zelo vsestranska in omogoča pestro raznolikost enostavnega oblikovanja oziroma spenjanja las. Lasje se lahko s sponko s plastičnimi zobci zajamejo z enim samim preprostim gibom – zelo udobno, brez napora in vlečenja. Elegantna zaponka ima tudi stilski potencial. Več si lahko ogledate v naši slikovni galeriji.

  Tipične lastnosti: Daljša zaponka (klipsna) ima na obeh straneh zobce, ki zaradi skrite vzmeti zaskočijo, kakor hitro jo razpremo in ponovno spustimo.

  Uporaba: Zajemite segment las, nato sponko razprite in jo ponovno spustite. Končano!

 • Lasna broška

 • Sponke, zaponke in še veliko več
  Čudovito: Okrasne broške bodo popestrile vašo pričesko
  © Asos

  Najbolj čudovito pri broškah je to, da vsako pričesko spremenijo v čudovito umetniško kreacijo, ki zbuja pozornost. Lahko je okrogla, trikotne oblike ali pravokotna. Okrasna broška za lase je na voljo v različnih oblikah in barvah. Kovinske barve, kot sta na primer zlata in srebrna, pridejo še posebno lepo do izraza in so pojem brezčasne lepote.

  Tipične lastnosti: Dekorativni dizajn in vzmetna zaponka, ki zagotavlja obstojnost.

  Uporaba: Broško odprite, nato spodnji kovinski del vstavite pod pramen las, ki ga želite pritrditi. Zdaj pritisnite na zgornji del, tako da zaskoči s spodnjim kovinskim delom. Za večjo obstojnost: Lase predhodno spnite z gumico in šele nato vstavite broško.

  Ideje za stilsko oblikovanje z različnimi sponkami si lahko ogledate v naši galeriji.

 • Sponke, lasnice, zaponke in še veliko več:

  Lasnice za dodatno obstojnost

  © indigitalimages.com  

  Lasnice za dodatno obstojnost

  Ujeti v mrežo? Ne, nikakor ne. Z lasnicami lahko vnesete red in strukturo – vsaj kar se tiče stilskega oblikovanja. Tako boste lahko povsem enostavno pritrdili tudi trendovske mreže.

  Postopek: Na umite lase, ki ste jih osušili z brisačo, nanesite peno za stilsko oblikovanje v velikosti teniške žogice, nato jih osušite s sušilnikom. Lase počešite nazaj in jih oblikujte v rahlo skuštrano figo na zadnjem delu lasišča. Na glavo položite mrežo, ki naj poteka od sprednjega dela lasišča do zatilja, kjer jo zavežete v pentljo. Pentljo dodatno utrdite s lasnicami, ki jih lahko uporabite tudi za dodatno stabilnost pričeske. Na koncu uporabite še lak za lase

  Nevidne sponke

  © indigitalimages.com  

  Nevidne sponke

  Vaš tihi partner: Lasnice so idealna izbira, kadar želite ustvariti kreacijo v stilu navidezne pričeske. Pričeske v stilu navideznega paža ali frufruja (glejte sliko) si sploh ne moremo predstavljati brez lasnic. V tem primeru ne bi bile tako lepe in tudi ne tako stabilne!

  Postopek: Preden uporabite likalnik za ravnanje las, ne pozabite na sprej za zaščito pred vročino. Nato oblikujte zelo globoko stransko prečo in lase počešite tako, da jih v velikem loku položite preko čela in jih ob strani pritrdite s sponkami. Na koncu uporabite lak za lase, ki bo poskrbel za popoln finiš

  Lasnice za obstojnost

  © Getty Images  

  Lasnice za obstojnost

  Si želite elegantno spleteno pričesko? V tem primeru so sponke zagotovo povsem nepogrešljive! So povsem neopazne, zadržane, praktične in pozornosti ne odvračajo od same pričeske. Drobne sponke v obliki črke U resnično poskrbijo, da je vse na svojem mestu.

  Postopek: Na lase nanesite sprej za večji volumen. Tako bodo delovali bolj polno, poleg tega bodo imeli čudovito obstojnost. Nato jih razdelite na dve polovici in spletite dve kitki (spletanje pričnite približno v višini ušes). Na koncu pričesko utrdite s sponkami. Namig: Skuštran stil vnaša v pravljično spleteno pričesko moderno noto. V ta namen kitke rahlo razvlecite 

  Zaponke (klipsne) za spenjanje las

  © Asos  

  Zaponke (klipsne) za spenjanje las

  Zaponka je doživela svoj ponovni stilski razcvet, zato ne preseneča, da je zopet v središču pozornosti. Še dobro, saj ne obstaja veliko stilskih pripomočkov, ki so tako praktični in vsestranski kot prav takšna plastična zaponka z vzmetjo.  

  Postopek: Če želite ustvariti dodaten lesk, na preostalo dolžino nanesite malo olja za lase, nato lase oblikujte v napol visokospeto pričesko. Na koncu jo morate še pritrditi s sponkami. Et voilà – in že ste pripravljeni!  

  Okrasna broška

  © indigitalimages.com  

  Okrasna broška

  Okrasna broška tudi povsem klasično pričesko povzdigne v umetniško mojstrovino! Posamezne pramene preprosto utrdite s sponko ali jo uporabite v dekorativne namene. Tako jo lahko na primer vstavite ob strani. Če želite biti v skladu z modnim utripom, lahko frufru s sponko pritrdite ob strani (kot to lahko vidimo na sliki).

  Postopek: Uporabite suhi šampon, ki bo poskrbel za izrazito strukturo. Lase dobro prečešite in jih oblikujte v visok čop, nato ga položite na eno stran (naj poteka za ušesom), in ga pritrdite v višini senc. Vaša pričeska presenečenja je ustvarjena!