Schwarzkopf Nega las

Zaščita las pred vročino

Zaščita las pred vročino
Ostanite hladni: S pravilnimi triki in pripomočki za stilsko oblikovanje ne bo nobene nevarnosti za lase
© Fotolia

Nekateri imajo radi vroče, vendar to ne velja za lase! Visoke temperature lahko namreč poškodujejo njihovo strukturo, posledica so suhi lasje in razcepljene konice. Toda brez skrbi: S pravilnimi triki in pripomočki za stilsko oblikovanje ter uporabo izdelkov za zaščito pred vročino boste zanesljivo preprečili burn-out vaših las. V nadaljevanju vam predstavljamo deset najboljših nasvetov, ki vam bodo v pomoč.

Likalnik za ravnanje las, sušilnik, kodralnik … oblikovanja pričesk si ne moremo predstavljati brez stilskih pripomočkov. Bodisi pri sušenju bodisi pri oblikovanju pričeske, vselej je prisotna tudi vročina. In vedno znova se vprašamo, ali je to škodljivo za lase? Na splošno velja, da visoke temperature lasem odvzamejo vlago, kar seveda ni brez posledic. Pripomočki za stilsko oblikovanje dosežejo temperaturo do 230 stopinj Celzij, kar lahko na mokrih in/ali nezaščitenih laseh povzroči mikropoškodbe v lasni strukturi. 

In tukaj nastopimo mi! V sodobnem času je na voljo dovolj možnosti, s katerimi lahko učinkovito zaščitite lase. Tako ni razloga za strah pred vročim zrakom sušilnika ali vročimi kleščami likalnika za ravnanje las. V nadaljevanju vam predstavljamo deset najboljših nasvetov, s katerimi boste ohranili hladno glavo in lepe lase.

 • 1. Nega za zdrave lase

  Na splošno so zdravi lasje a priori bolje zaščiteni pred vročino kot poškodovani. Luskasta povrhnjica (kutikula) pri negovanih laseh je povsem gladka. Gladka povrhnjica omogoča preprosto sušenje in stilsko oblikovanje – to je zato veliko bolj preprosto in prijazno do las. Če imate poškodovane lase, si morate zastaviti cilj, da jim s pravilno nego povrnete zdrav videz in visok lesk. Za razcepljene lase tako lahko izberete specialne linije izdelkov, ki bodo poskrbeli za popolno obnovo poškodovanih konic.

  2. Bodite nežni pri umivanju las

  Pri umivanju las bodite vedno nežni. Uporabite mlačno vodo, saj bodo tako lasje izgubili manj vlage. Vedeti morate, da se luskasta povrhnjica pri umivanju las odpre in je zato bolj občutljiva. Prav zato morate lase po koncu umivanja vedno izprati s hladno vodo, saj boste s tem zgladili lasne fibrile, luskasta povrhnjica pa bo povsem gladka.  

  3. Lase nežno popivnajte z brisačo

  Mokre lase nežno osušite z brisačo. Nikar jih grobo ne drgnite, saj bi zaradi tega luskasta povrhnjica postala hrapava, kar lahko povzroči razmršenost. Nasvet: Lasem zelo prijazne so bombažne majčke. Mokre lase preprosto zavijte v majčko in jih tako deloma osušite. Učinek bo podoben, kot če bi uporabili regenerator. 

  4. Pripomočki za stilsko oblikovanje

  Investirajte v kakovostne pripomočke za stilsko oblikovanje – lasje vam bodo hvaležni:

  - Nove generacije likalnikov za ravnanje las, kodralnikov in drugih pripomočkov za stilsko oblikovanje imajo več stopenj delovanja, ki omogočajo natančno izbiro in regulacijo temperature. Na ta način lahko zmanjšate temperaturo na najnižjo stopnjo in jo prilagodite različnim tipom las, vse od finih do močnejših. 

  - Posebni slojni premazi (npr. iz keramike) pri novih generacijah pripomočkov poskrbijo za to, da se lasje segrevajo enakomerno in nežno. Poleg tega so takšne keramične prevleke zelo odporne proti udarcem in razpokam, zato površina ostane nepoškodovana, s tem pa se ohrani tudi sposobnost drsenja po laseh. Majhen nasvet: Pri ravnanju klešč nikar ne stisnite premočno in las ne vlecite močno, ampak bodite nežni. 

  - Številni pripomočki za stilsko oblikovanje v sodobnem času temeljijo na tako imenovani ionski tehnologiji in infrardeči svetlobi, kar ustvari dodatni lesk v laseh. S tem se zmanjša električni naboj, zato lasje niso več naelektreni.

  - V številnih kodralnikih in likalnikih za ravnanje las so integrirani posebni senzorji, ki vzdržujejo optimalno temperaturo. Tako se vročina enakomerno porazdeli od lasišča do konic. 

  - Se lahko likalnik za ravnanje las prilagodi dolžini las? Da! Likalniki za ravnanje las so namreč na voljo v različnih dimenzijah (v povprečju merijo v širino 3 do 4 cm), ki so primerne za različne dolžine las. Širina 2,5 do 4 cm je tako primerna za kratke pa tudi gladke lase. Če imate dolge lase, rajši izberite likalnik za ravnanje las s širino 5 do 7,5 cm. 

  5. Regulacija toplote

  Prilagodite stopnjo toplote stilskih pripomočkov vaši strukturi las. Fini tanki lasje potrebujejo in tudi prenesejo manj vročine kot na primer močno skodrani. Za tanke lase zadošča temperatura 150 stopinj Celzija, medtem ko normalni lasje potrebujejo temperaturo med 150 in 190 stopinjami Celzija. Če želite ukrotiti močnejše in/ali kodraste lase, lahko uporabite višjo temperaturo, največkrat je to celo nujno potrebno. 

  Če dvomite, se raje odločite za nižjo temperaturo, nato pa jo postopoma zvišujte, če je to potrebno. 

  6. Stilsko oblikovanje zahteva suhe lase

  Za stilsko oblikovanje morajo biti vaši lasje obvezno povsem suhi. Po eni strani boste v tem primeru hitreje gotovi, po drugi strani je to bolj prijazno do vaših las. Pri umivanju se namreč luskasta povrhnjica odpre, lasje so zaradi tega bolj ranljivi, vročina pa bi v tem primeru delovala preveč agresivno. Zato že pred sušenjem nanesite sredstvo za zaščito pred vročino, ki kot nevidni pajčolan ogrne lase in tako ustvari odlično osnovo za stilsko oblikovanje z različnimi pripomočki. Bodite pozorni na to, da sredstvo za zaščito pred vročino, denimo v obliki spreja, fluidne tekočine ipd., nanesete velikodušno in ne samo površinsko, da bodo zaščiteni vsi lasje. 

  7. Dodatna zaščita

  Najnovejši spreji za zaščito pred vročino zagotavljajo visoko stopnjo zaščite, vendar pa zmorejo še veliko več. Obstaja veliko specialnih izdelkov za različne tipe las (fini lasje, barvani, kodrasti) in za različne strukture, v skladu z vašimi željami (gladki, valoviti lasje ipd.). Nekateri izdelki za zaščito pred vročino (spreji, pena) so pravi multitalenti: Zagotavljajo nego, lasem dajo obstojnost, obenem ščitijo pred UV-žarki in preprečujejo razmršenost. Nekateri imajo učinek hitrejšega sušenja, kar skrajša fazo stilskega oblikovanja in s tem tudi stopnjo in trajanje toplotne obdelave. 

  8. Pravilno sušenje

  Pri sušenju uporabljajte nastavek za sušilnik. Tako se vroč zrak bolje porazdeli, prav tako se poveča razdalja do las. Če želite svoje lase samo osušiti, se osredotočite na zgornji del lasišča, konice pa pri tem izpustite. Konice so namreč pogosto izpostavljene vročini, zato jih je treba obravnavati z veliko mero skrbnosti. Kot dodatno zaščito lahko uporabite dragoceno negovalno olje. Čudovit stranski učinek: S tem boste poskrbeli za dodatno nego in visok lesk vaših konic.  

  9. Gumb za hladen zrak na sušilniku

  Uporabite gumb za hladno sušenje na vašem sušilniku. Hladen zrak po koncu sušenja z vročim zrakom bo poskrbel za to, da bo pričeska ohranila dolgotrajno obstojnost. Poleg tega hladna sapica po koncu sušenja pomiri lasišče in preprečuje zamastitev, ki vsekakor predstavlja največjo grožnjo za volumen. 

  10. Ne vedno na istem mestu

  Likalnika za ravnanje las ali kodralnika nikoli ne uporabljajte predolgo na istem mestu, saj bodo lasje v tem primeru preveč obremenjeni. Po ravnanju ali kodranju tako vedno počakajte, da se posamezni segmenti nekoliko ohladijo. S tem boste zagotovili daljšo obstojnost.