Schwarzkopf Nega las

Kaj pomaga proti prhljaju?

Kaj pomaga proti prhljaju?
Končno brez prhljaja! Predstavili vam bomo nasvete, kako se ga znebiti
© Fotolia

Program nege proti prhljaju. Zakaj se prhljaj pojavi, kaj pomaga in kako se ga dokončno znebite? Izvedite vse o vzrokih in negi suhe kože na lasišču, zato da boste lahko ponovno brezskrbno z roko segli v lase. Naredite konec prhljaju – in to zdaj! 

Najprej moramo povedati, da imajo prhljaj vsi ljudje. Toda vsi ljudje nimajo težav s prhljajem. Nastajanje drobnih lusk je povsem normalen proces, saj se naša koža, kar velja tudi za kožo na lasišču, obnavlja na štiri tedne. Bele luske načeloma niso nič drugega kot odmrle kožne celice. Vse to je del normalnega procesa, razen če se spoprijemate s problemom čezmernega nastajanja lusk. Običajno jih namreč sploh ne opazimo, saj so tako mikroskopsko majhne, da se s česanjem, krtačenjem ali umivanjem odstranijo tako, da to sploh ni opazno. In kako potem nastane problem, ki ga imenujemo prhljaj? Odgovor: Če se lasišče namesto na štiri tedne obnavlja na dva tedna. Po določenem času se številne odmrle celice zlepijo in se v večjih kosih ločijo od kože ter s tem postanejo vidne s prostim očesom. Kot bele snežinke padajo na zatilje in ramenski obroč. Toda brez skrbi, če boste poskrbeli za prave ukrepe, se boste lahko hitro znebili te neprijetne težave. 

 • Pet nasvetov proti prhljaju

 • 1. Bodite nežni do lasišča

  Lasišče negujte enako lepo kot preostalo kožo na telesu. Koži na lasišču posvetite dovolj pozornosti in ljubezni. Preprečite draženje, bodisi da je to prevroča voda pri umivanju las, premočno drgnjenje z brisačo pri sušenju, premočno krtačenje ali prevroče sušenje las. Vse to dodatno obremenjuje lasišče in ga izsuši.

  2. Uporabite šampon proti prhljaju

  Za redno odstranjevanje odmrlih kožnih celic lahko lase brez skrbi umivate vsak dan. Pri tem je pomembna izbira pravilnega sredstva za nego. Izberite šampone proti prhljaju, ki vsebujejo posebne učinkovine za uničevanje bakterij, s čimer predstavljajo učinkovito sredstvo v boju zoper to nadlogo. 

  Napotek: Šampon proti prhljaju lahko uporabljate neprekinjeno en mesec, brez kakršnihkoli pomislekov. Nato zadošča, če ga uporabite samo še enkrat tedensko. V vmesnem obdobju lase umijte z nežnim šamponom. Po približno pol leta lahko začnete ponovno uporabljati šampon za normalne lase.

  3. Naredite terapijo z dragocenim oljem

  Ker se lasje z rednim umivanjem razmastijo in se zato koža na lasišču lahko izsuši, strokovnjaki priporočajo terapijo z oljem. Preden greste spat, na lasišče s kapalko nanesite nekaj kapljic olivnega olja in pustite delovati čez noč. Zjutraj olje odstranite z nežnim šamponom in lase temeljito izperite. Vaše lasišče bo ostalo zdravo! 

  4. Uporabite pravi izdelek za stilsko oblikovanje

  Pazite na to, da boste izbrali izdelke s čim manj alkohola ali brez njega, saj lahko tudi to kožo na lasišču preveč močno izsuši. Prednostno izberite izdelke, ki so zasnovani tako, da ni potrebno, da bi prišli v neposreden stik s kožo na lasišču. Pričesko oblikujte z lakom za lase, ki je bolj primeren kot gel ali vosek.

  5. Izberite primerno pričesko

  Če trpite zaradi prhljaja, je izbira prave pričeske zelo pomembna, saj lahko precej poenostavi nego. Tako ima na primer kratka pričeska pri vsakodnevnem umivanju bistveno prednost: Lase lahko v tem primeru veliko hitreje umijete in osušite kot pri dolgih laseh. Tudi pričeska sama po sebi je lahko v veliko pomoč, če niste v celoti odstranili prhljaja in želite vse skupaj prekriti z izbiro pravega stila. Izogibajte se izrazitim sredinskim prečam, rajši se odločite za kodre in mehko valovito strukturo, kar je bolj primerno kot na primer ravnanje las. Povsem zglajeni lasje s prečo niso priporočljivi, če imate prhljaj, saj je ta v tem primeru preveč opazen. Omislite si lahko tudi figo, ki jo ustvarite visoko na lasišču, ali skuštrano visoko speto pričesko.