Trendy Looks 2017

Psihologija barv: Kaj barva las pove o vas in vaši osebnosti

Psihologija barv: Kaj barva las pove o vas in vaši osebnosti
Test za barvo las: Kaj barve povedo o vas in vaši osebnosti
© Getty Images

Blond, rjava, črna ali rdeča – povejte nam, kakšno barvo imajo vaši lasje, in povedali vam bomo, kdo ste. Barva vaših las lahko namreč dejansko pove nekaj o vaši osebnosti. Ne verjamete? Potem si vzemite nekaj časa, se udobno namestite in preberite ta članek.

Blondinke so hladne, rdečelaske so ognjevite, rjavolaske so prizemljene, črnolaske pa nekoliko bolj melanholične. Se vam zdijo ti klišeji nekako znani? Vsakdo se je že kdaj ukvarjal s pomenom barve las in se pri tem jezil nad posploševanjem in predalčkanjem. Toda dejansko te ocene niso tako iz trte izvite. Tako kot lahko lasje povedo nekaj o spolu, starosti in zdravstvenem stanju ljudi, se lahko z barvo povežejo tudi določene osebnostne lastnosti – zavestno ali podzavestno. Dejstvo je: Obstajajo sicer okvirna pravila, vendar nimamo preprostih zakonov, s katerimi bi lahko na podlagi barve las sklepali, kakšne karakterne lastnosti ima nekdo.

 • Življenje ima mnogo barv

  Si želite tipske spremembe? Nič lažjega kot to: Z barvo las se lahko optično veliko spremeni. To je lahko popolna preobrazba ali zgolj majhna stilska nadgradnja. Torej bi lahko sklepali, da trenutna barva pove več o naši osebnosti kot naravna barva las? Res je! Z barvnim odtenkom, ki ga izberemo v določenem življenjskem obdobju, lahko narekujemo, kako nas bodo drugi videli in sprejemali. Če bomo na koncu imeli dejansko takšne lastnosti, kot jih sicer povezujemo z določeno barvo, ali ne, je seveda drugo vprašanje. Toda najprej poskušajmo razvozlati štiri glavne tipe: Blond, rjavo, rdečo in črno. Pa si oglejmo tipologijo barv za lase.

 • Psihologija barv za lase: Blond

 • Psihologija barv za lase: Blond
  Blondinke imajo prednost: Svetli lasje delujejo še posebno atraktivno in zapeljivo
  © Getty Images

  Najprej dobra novica: Blondinke veljajo za zelo atraktivne in zapeljive, poleg tega imajo smisel za humor. Slaba stran: Ženske s svetlo barvo las so pogosto okarakterizirane kot naivne in nezveste. To so znani klišeji. Ali ste vedeli, da za ženske z blond barvo las velja prepričanje, da so zelo labilne, po drugi strani pa pripravljene tvegati? Poleg tega večina ljudi blond barvo povezuje z otroštvom, pogosto zato, ker je marsikdo imel v otroštvu svetlejše lase, preden so ti z leti postali temnejši. Tako blond samodejno povezujemo z mladostnim videzom. Če se torej spogledujete z naravnim programom proti staranju, si morate vsekakor omisliti pravo barvo – pri tem imamo v mislih blond! 

 • Psihologija barv za lase: Rjava

 • Psihologija barv za lase: Rjava
  Čudovita rjava barva las: Rjavolaske veljajo za zelo uravnotežene, toda v sebi skrivajo še veliko več
  © Getty Images

  Rjavolaske so pogosto podcenjene. V osnovi veljajo za zelo prizemljene in solidne. Kako dolgočasno! Toda brez strahu pred podobo deklet, ki jim manjka snubcev, saj imajo rjavolaske tudi sloves pametnih poslovnih žensk, ki obenem izžarevajo toplino in varnost. Popoln paket, kajneda? Navsezadnje 60 odstotkov vseh žensk s svojo naravno barvo spada v kategorijo rjavolask. Pri tem veliko pridobijo od prednosti, ki jih prinaša rjava barva las, saj se v kategorijah, kot so zanesljivost, humor, verodostojnost, inteligenca in uspeh, vsekakor bolje odrežejo kot črnolase konkurentke. Napredovanje in nova stopnička v karieri sta tako morda povezana tudi z izbiro rjave barve las. 

 • Psihologija barv za lase: Rdeča

 • Psihologija barv za lase: Rdeča
  Vidite rdeče? Nikakor ne! Rdeči lasje so vedno bolj priljubljeni in veljajo za pojem zapeljivosti!
  © Getty Images

  Rdeči lasje so že od nekdaj zelo povezani z različnimi klišeji. V srednjem veku je bila ta barva las tako redka, da so nanjo gledali zelo skeptično, saj so bili prepričani, da je hudičevo znamenje. Od tod do grmade ni bila dolga pot. Toda časi so se k sreči spremenili. V sodobnosti niso več pojem čarovništva, temveč stila. Rdeči lasje lahko predstavljajo popolno spremembo imidža, poosebljajo čutnost, energijo in moderno izraznost. To je zagotovo ena najbolj priljubljenih barv. Rdečelaske, kar velja tako za naravno barvo kot tudi za barvane lase, vzbujajo pozornost in sporočajo svetu, da so odprte za novosti in različne izzive. Ženske z rdečimi lasmi se še vedno igrajo z ognjem, vendar pa imajo v sodobnem času v roki tudi žezlo.  

 • Psihologija barv za lase: Črna

 • Psihologija barv za lase: Črna
  Vranje črna barva las: Temnolaske v očeh marsikoga delujejo zelo melanholično
  © Getty Images

  Ob pogledu na črne lase se srčni utrip moških precej poviša, saj so v srednji Evropi pojem eksotične zapeljivosti. Poleg tega črnolaske veljajo za zelo inteligentne, elegantne in skrivnostne. Kljub vročemu temperamentu, ki je tako zelo značilen za črno barvo las, odraža tudi melanholično in nekoliko bolj nežno plat. Morda je prav to nasprotje tisto, ki črnolaske naredi tako zelo privlačne in fascinantne. Preizkusite in ugotovite sami.