Trendy Looks 2017

Kaj je balayage?

Kaj je balayage?
Prameni v stilu balayage so subtilni in ustvarijo edinstven učinek – predvsem pa osrečujejo!
© Getty Images

Moderna tehnika barvanja ustvari po meri ukrojen učinek presenečenja v laseh, deluje čudovito in povsem naravno! Zaupali vam bomo vse, kar morate vedeti o zanimivem trendu, ki smo ga poimenovali balayage: Kako deluje, kako se razlikuje od stila ombré-look, povedali pa vam bomo tudi, ali je primeren za kratko dolžino las. Poleg tega boste izvedeli, ali slikarska tehnika pristaja rjavi, blond, rdeči ali črni barvi las.

 • Bala… kaj? V modnih krogih o tem trendu govorijo domala vsi, ampak vi tega še ne poznate? Brez panike, povedali vam bomo vse, kar morate vedeti o tem. 

 • Kaj je balayage?

 • Kaj je balayage?
  Kraljica tehnike balayage: Igralka in modna ikona Sarah Jessica Parker že dolgo prisega na barvni trend s povsem naravnim videzom
  © Getty Images

  Ko lasje postanejo slikarsko platno: Francoski frizerji imajo v svojem umetniškem programu že dolgo časa tehniko, pri kateri se lasje ''poslikajo'' s čopičem. Pri nas je balayage (izgovarjava: balajaž) priljubljen od pred kratkim. Prihaja iz francoskega glagola balayer, ki pomeni ''pomesti ali pometati'', kar je asociacija na metodo ustvarjanja pramenov. Pri običajnem postopku (tehnika s folijo) se ločijo tanki prameni od preostalih las, nato pa se enakomerno pobarvajo od lasišča do konic in zavijejo v folijo. Pri tehniki balayage se posamezni prameni vzamejo v roko, nato pa se s čopičem nanese barva, pri čemer kretnja spominja na vihtenje metle pri pometanju – v našem primeru pa seveda na gib s čopičem. Na ta način lahko ustvarimo različne intenzivne nianse, ki pričarajo barvito razigrano podobo. Pri tehniki balayage ostane lasišče skorajda nedotaknjeno, saj se barva nanaša pretežno na preostali dolžini las, še posebno na konicah, predvsem v predelu okrog obraza. Tako lahko ustvarimo čudovite učinke in poudarimo prelepe obrazne konture. Prehodi med barvnimi prameni se lepo prelivajo, rezultat je zato popolnoma naraven videz lepih las s povsem osebnim pečatom.

  S ciljnim nanosom barv(e) na lase s čopičem, ki poskrbi za harmonijo različnih odtenkov, se lahko ustvarijo prefinjeni ali zelo izraziti kontrasti, ki optično dodajo ali zmanjšajo volumen – odvisno od želja in tipa las. Preplet barv, ki združuje različne odtenke (prelivanje svetlih in temnejših nians) ima med drugim tudi učinek t. i. contouringa. To je sicer trend pravilne uporabe make-upa, ki z nanosom ličil poudari in polepša obrazne poteze. Metoda pa deluje tudi pri laseh. Območja, ki naj bi jih poudarili, na primer v predelu ličnic, se tako poudarijo s svetlejšo barvo. Temnejši prameni po drugi strani pričarajo vitkejšo linijo. S ciljnim plasiranjem oziroma ustvarjanjem pramenov se lahko obraz lepo modelira in izpopolni. 

 • Kakšna je razlika v primerjavi s stilom ombré?

  Pri modnem trendu ombré-look (imenujemo ga tudi dip&dye) gre za preplet dveh izrazitih barvnih odtenkov: Temnejše lasišče oziroma temnejši lasje na preostali dolžini, odvisno od tega, kje se začne barvni prehod, v kombinaciji s posvetljenimi konicami. Če so lasje svetlejši in prehajajo v temnejši odtenek – največkrat razdeljeno v razmerju 50:50 –, stil imenujemo tudi two tone (zaradi dveh različnih barvnih odtenkov, ki se med seboj kombinirata). V nasprotju z različico balayage se pri trendih ombré-look in two tone prameni ne nanašajo posamezno. Več ali manj se lasje pobarvajo od višine ušes ali nekoliko nižje, tako da v celoti prekrivajo konice. Na ta način ustvarimo prepoznavno podobo. Pri stilih ombré-look in two tone se obe barvi tako med seboj bistveno razlikujeta in ustvarita izrazit kontrast, pri tehniki balayage pa se uporabijo temnejši in svetlejši prameni v različnih odtenkih, ki poskrbijo za povsem naraven videz.

 • Za kakšno dolžino las je primeren balayage?

  Naj bo to povsem kratko postrižena pričeska v stilu pixie z resicami, paž s povsem gladkimi lasmi ali lasje z valovito strukturo … načeloma balayage deluje pri vseh pričeskah. Freestyle tehnika namreč omogoča, da se barvni prameni individualno prilagodijo pričeski in strukturi. Najbolj pride to do izraza pri dolgih in močnih laseh. Razlog: Čim daljši so lasje (priporočljiva je dolžina od ramen naprej), tem lepše lahko pridejo do izraza posamezni detajli. Nežno pozibavanje spuščenih las, ki spominja na valovanje, tako ustvari učinek barvnega prepleta in vnaša živahnost.

 • Katere barve za lase so primerne?

  Najbolj čudovito pri tem je, da prav vse! Če želite svojo naravno barvo las nekoliko osvežiti ali pa preizkusiti povsem novo barvno kombinacijo – s tehniko balayage je zagotovljeno, da bo barvni rezultat pravi hit! Kaj pravite na zlatoblond pramene na čokoladno rjavi barvi las? Ali pa na pramene v zapeljivi bordo rdeči na temni črni osnovi? Tehnika balayage dovoljuje vse kombinacije.

  Toliko o teoriji, preidimo k praksi. V galeriji vam predstavljamo izbor lepotic s čudovitimi barvnimi prameni v tehniki balayage.

 • Lepotice, ki so si omislile tehniko balayage

  Balayage: Rahlo valoviti lasje

  © Getty Images  

  Balayage: Rahlo valoviti lasje

  Malo truda, velik stilski učinek, kot to lahko vidimo pri priljubljeni pevki Nicole Scherzinger, ki je svojo mega grivo poudarila z zanimivim barvnim prepletom v stilu balayage. Pričeska še toliko lepše pride do izraza na rahlo valovitih laseh in je kot ustvarjena za poletni čas!

  Balayage v kombinaciji z daljšim pažem

  © Getty Images  

  Balayage v kombinaciji z daljšim pažem

  Igralka Sarah Hyland (seriji Lipstick Jungle in Modern Family) dokazuje, da tehnika balayage ni predvidena samo za dolge lase, prav nasprotno. Lepo pride do izraza tudi pri srednji dolžini. Deluje moderno, romantično in obenem naravno. Lasje so, kot bi jih poljubilo sonce. Nasvet: Še posebno lepo pride barvni trend do izraza, če so lasje rahlo valoviti (kot to vidimo na sliki). Na splošno to velja za kratke, srednje dolge ali dolge lase!

  Balayage: Nova barvna kombinacija

  © Getty Images  

  Balayage: Nova barvna kombinacija

  Ni nujno, da gre vedno za klasično kombinacijo med rjavo in blond, tudi črne lase lahko s tehniko balayage poživite. Lahko si omislite zapeljive rdeče pramene. Pričeska je zelo vznemirljiva, če se kombinira s kompaktnim frufrujem in izrazitim volumnom 

  Balayage: Čop z učinkom presenečenja

  © Getty Images  

  Balayage: Čop z učinkom presenečenja

  Predstavljamo čudovito nadgradnjo za čop: Umirjeni svetlejši in temnejši prameni v medsebojni kombinaciji ustvarijo spektakularen barvni spekter. Lasje z rahlo valovito strukturo še posebno lepo pridejo do izraza pri visoko spetem čopu 

  Balayage: Kitka v obliki ribje kosti

  © Getty Images  

  Balayage: Kitka v obliki ribje kosti

  V spletenih laseh pridejo trendovski prameni še posebno do izraza, saj so prava paša za oči. R'n'B pevka Ciara se je odločila za lahkotno različico in si omislila trendovsko kitko v obliki ribje kosti, pri kateri je balayage še posebno izrazit. Celotna pričeska je rahlo skuštrana, posamezni pramenčki ob tem nežno poplesavajo in obdajajo obraz. Učinek presenečenja je ob tem zagotovljen